Odhlásenie
Späť
HOME
Užívateľ: Firma: [ Zmena osobných nastavení ]                  Piatok 26.04.2024
Články  

 

 

 

 

Možnosti aplikácií pre plošné modelovanie

 

Technológie pre prácu s plochami

 

Porozumenie kvalite plôch je len jeden z aspektov plošného puzzle. Ďalšie dôležitá otázka je "Aká technológia je najlepšia, pri ktorej aplikácii."

Historicky, plošné modelovanie sa prikláňa k explicitite. To znamená presné priestorové súradnice definujúce štartovacie a koncové body kriviek. Taktiež kontrola týchto tvarov kriviek bude upravovaná podobným spôsobom.

Moderné GUI (Graphical User Interface) a vstupné zariadenia majú podobné možnosti explicitného modelovania. K tomu moderné CAD systémy majú vyvinuté alternatívy pre doplnenie viacerých tradičných nástrojov. 

 

Freeform modelovanie

 

Tento štýl plošného modelovania ponúka používateľom voľnosť pre rýchle definovanie, modifikovanie a pripojenie kriviek v akomkoľvek poradí bez potreby kótovania, zaväzbenia alebo parametrov. Plochy sú aplikované na krivky a pripájané rôznymi možnosťami pripojenia. Častokrát je nazačiatokpoužitý náčrt alebo obrázok ako referencia. Toto je veľmi interaktívne prostredie, v ktorom zmena je veľmi rýchla a bez predchádzajúcej histórie. Takými typickými používateľmi tejto technológie budú priemyselný návrhári, ktorí vytvárajú produkty od kuchynských spotrebičov po automotiveprodukty. 

 

Parametrické modelovanie

 

Tak ako Freeform modelovanie aj tento typ modelovania je riadený krivkou avšak tieto krivky sú parametricky riadené (myslí sa tým, že sú kontrolované kótami) alebo nalinkované k ostatným prvkom. Táto schopnosť dáva návrhárom možnosti viac technicky kontrolovať model.  Geometria, ktorá mápriradené parametre môže byť kontrolovaná pomocou tabuliek alebo rovníc (relácií). Toto sa hodí pre komponenty ako sú napríklad sacie kanály (kde musí byť prierez riadený) a tiež komponenty pre letecký priemysel ako sú napríklad turbínové lopatky. 

 

 

PTC Creo je schopné prebrať túto kontrolu ešte o krok dopredu. Pomocou BMX (Behavioral Modeling Extension) modulu ste schopný optimalizovať viaceré úlohy dezajnu niekoľkých objektov. Obrázok 2 znázorňuje ako sú špecifické parametre upravované v zadefinovaných rozsahoch. Prierezyspájané po dĺžke vedenia sa zbiehajú na vopred určenú, optimálnu hodnotu. 

 

 

 

Reverzné inžinierstvo

 

Reverzné inžinierstvo je používané v rôznych odvetviach priemyslu. Historicky, je to odvodené od automotive priemyslu kde špecialisti modelujú hlinené modely a z nich odčítajú potrebné hodnoty. Moderné skenery sú schopné získať "mračno dát - mračno bodov" a preniesť ho do mozajkového formátu.

 

Potrebné algoritmy boli vyvinuté tak aby umožňovali vložiť plochu priamo do importovaného formátu. Reverzné inžinierstvo (Reverse engineering) je možné využiť od retro tvorenia turbínových lopatiek cez F1 modely aerodynamických tunelov cez zubné implantáty a vlastne navrhované slúchadlá. 

 

 

 

Sub-divisional modelovanie

 

Sibdivízne modelovanie je nová, radikálna zmena v modelovaní vysoko kvalitných plôch. Začínate jednoduchým  "primitívnym" tvarom (guľa, štvorec..), ktorý dokážete naťahovať a stláčať do výsledného tvaru. Hlavnou výhodou takéhoto typu modelovania je jeho rýchlosť. Konvenčné spôsoby modelovania vyžadujú na vytvorenie plochy krivky, sady okrajových podmienok (na krivkách a aj na plochách), spojiť vytvorené plochy poprípade orezať ... Subdivízne modelovanie je rýchle. 

 

Copyright © 2004 - 2024 IPM SOLUTIONS, s.r.o. Všetky práva vyhradené.