Odhlásenie
Späť
HOME
Užívateľ: Firma: [ Zmena osobných nastavení ]                  Streda 08.05.2024
Články  

 

 

 

 

 

Odstraňovanie problémov pri návrhu foriem W5.

Vyriešenie problémov pri delení formy na jednotlivé tvarové vložky nie je vždy jednoduché. Manuálne vyhľadávanie je náročné, Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER) Vám vyhľadávanie uľachčuje pomocou odstraňovača problémov. V predchádzajúcich verziách Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER)a boli jednotlivé správy viacvýznamové, alebo neurčité. Wildfire 5.0 prináša vylepšenie týchto problémov. S odstraňovačom problémov pri návrhu foriem sa oboznámite prečitaním tohoto článku. Jeho funkčnosť si môžete odskúšať na priložených dátach.

 Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER) Wildfire 3.0 a 4.0   Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER) Wildfire 5.0

Ako odstraňovač problémov pracuje.


Riešenie problémov je postupné. Keď je vyriešený jeden problém tak, ak existuje ďalší problém zobrazí sa v odstraňovači problémov. Takto pokračuje až do vyriešenia všetkých problémov a úspešného rozdelenia objemov.

  • Po kliknutí na pole poznámky system zväčší chybnú oblasť v grafickom okne.
  • Je vytvorená poznámka s rovnakým textom ako správa v okne Odstraňovača problémov.

Príklad práce s odstraňovačom problémov.


Než začnete toto cvičenie, stiahnite si tieto dáta.

  • Načítajte si model 71010.asm
  • Kliknite  Volume Split, Done, vyberte deliacu plochu PART_SURF_1, OK.

Pomocou tejto deliacej plochy polotovar nebude rozdelený , čo spôsobí spustenie odstraňovača problémov.

  • Zaškrtnite políčko poznámky.

Pro/Engineer automaticky priblíži oblasť problému a zvýrazní dieru. Zároveň sa zobrazí v dolnej časti odstraňovača problémov správa ,že deliaca plocha obsahuje dieru.

Odstraňovač problémov odporúča predefinovať deliacu plochu zaplátaním diery. Táto plocha je ale vytvorená za účelom rozdelenia v mieste jej vytvorenia. To znamená , že je potrebné vytvoriť rozdelenie pomocou tejto plochy skôr ako delnie polotovaru deliacou rovinou.

  • Klik Cancel v Odstraňovači problémov. Klik YES, Cancel, YES, Quit pre ukončenie rozdelenia.
  • Klik  Volume Split, Done, vyberte quilt plochu na referenčnom modely 71010_ref.prt, OK, OK, OK a akceptujte štandardný názov pre prvý oddelený objem. Zadajte Insert1 ako názov druhého oddeleného objemu. Kliknite Ok pre ukončenie delenia.
  • Klik  Volume Split, Done, vyberte Mold Volume , Done, vyberte Quilt:F18(MOLD_VOL_1), klik , Close. Vyberte deliacu plochu PART_SURF_1, OK, OK, OK a akceptujte štandardný názov prvého oddeleného objemu. Zadajte názov cavity pre druhý oddelený objem. Klik OK pre ukončenie delenia.

Zatiaľ sa nám podarilo úspešne rozdeliť jadro a dutinu. Pre dosiahnutie tvaru potrebujeme pokračovať v delení objemu ďalej.

  • Klik  Volume Split, vyber One Volume, Mold Volume, Done, vyber Quilt:F20(Mold_Vol_3), klik Close. Vyber ďalšie dva objemy označené ako slider, predstavujúce ďeliacu plochu, a OK.
    Po výbere sa opätovne otvorí okno s odstraňovačom problémov , pretože rozdelenie nie je možné.

 Výber deliacej roviny   Spustenie odstraňovača problémov
  • Zaškrtnite políčko poznámky.

Pro/Engineer automaticky priblíži oblasť problému a zároveň sa zobrazí v dolnej časti odstraňovača problémov správa ,že delenie sa nepodarilo pre prolém pri pretínaní geometrie modelu a oddelovaného objemu.

  • Klik OK, zatvorí sa Odstraňovač problémov. Potom zvoľte Geom Option, a zvoľte Make Curve, Done/Return, OK pre zatvorenie okna delenia objemov. Namiesto objemu si dočasne vytvoríte krivku.

V odstraňovači problémov dostanete tri možnosti. Prvá možnosť je overiť absolútnu presnosť zostavy formy, polotovaru a referenčného modelu. Majte vždy na pamäti tento dôležitý krok.

Všetky modely v tomto príklade majú rovnakú presnosť, preto ju nie je potrebné meniť. Druhá možnosť je použiť Check parting surface with Mold Check > PartSurfCheck. Aj v tomto prípade sú deliace plochy v poriadku. Zostava možnosť posledná ktorú sme vykonali v predchádzajúcom kroku. Toto umožní vykonať zmeny na deliacich plochách, ktoré umožnia následne vytvoriť rozdelenie.

  • Klik tlačidlo Settings  nad stromom modelu, vyberte Tree Filters..., zvoľte Suppressed Objects. Vyberte dva Offset prvky v strome modelu a pomocou RMB, Resume.

Model sa zmení a vrchné plochy objemov sú teraz posunuté nad deliacu plochu.

Vyberte prvok split Curve v strome modelu, RMB, Edit Definition, dvojklik na Geom Option, zvolte Make Volume, Done/Return, zvoľte Island1, done Sel, Ok, zadajte názov core pre nový oddelený objem, OK.

 Ofset objemov   Delenie Island1

 

Delenie je úspešne ukončené.

Otvorenie formy  

Copyright © 2004 - 2024 IPM SOLUTIONS, s.r.o. Všetky práva vyhradené.