Odhlásenie
Späť
HOME
Užívateľ: Firma: [ Zmena osobných nastavení ]                  Nedeľa 28.04.2024
Články  

 

 

 

 

Odstránenie blokovanie 2 GB pamäte pri 32bit OS Windows

 

Máte problémy s veľkými zostavami a hnevá váš maximálne využitie 2GB pamäte, aj keď máte v počítači viac ako 3GB pamäte? Pomôžeme vám zväčšiť virtuálnu pamäť na 3GB a uľahčíme vám tak prácu s veľkými zostavami.

32-bitové operačné systémy sú limitované maximálnou kapacitou adresovania pamäte 4 GB. Skutočné množstvo pamäte, ktoré dokáže využiť jedna 32-bitová aplikácia v 32-bitovom operačnom systéme je vo všeobecnosti menej ako 2 GB a približuje sa k hodnote 1,5 GB (údaj uvádzaný položkou využitia pamäte v Správcovi úloh OS Windows (Task Manager)). Pre presné meranie musíte monitorovať proces xtop.exe počítadlom virtuálnych bajtov v aplikácii Windows Performance Monitor (perfmon.exe). Nižšie uvedený postup umožní jednej aplikácii využiť takmer 3 GB pamäte.

64-bitové operačné systémy nemajú takéto pamäťové obmedzenie a tým pádom sú oveľa lepšou alternatívou pre aplikácie s veľkými pamäťovými nárokmi. 64-bitová architektúra Windows je podporovaná už od Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER) Wildfire 2.0 verzie M160.

Pred aplikáciou tohto postupu je potrebné si uvedomiť, že existuje množstvo rôznych postupov v rámci samotného Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER)-a za účelom zníženia nárokov na pamäť pri veľkých zostavách, ako sú napríklad zjednodušené reprezentácie. Tieto techniky je možné nájsť v dokumentácii k programu Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER), v databázi PTC TS, alebo s pomocou vašich lokálnych zástupcov PTC. Použitie týchto techník je vo všeobecnosti lepší prístup, pretože dokážu značne vylepšiť výkon Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER)-a (tzn., zníženie času regenerácie alebo vykonávanie iných operácií).

Nižšie uvedený postup vykonávate len na vlastné riziko a spoločnosť IPM Solutions s.r.o. nenesie žiadnu zodpovednosť za prípadne škody vzniknuté z nesprávneho aplikovania tejto metódy ani za prípadne problémy vzniknuté z následného znefunkčnenia počítača.
Na aplikovanie tejto metódy, ktorá sa vo všeobecnosti označuje ako 3GB Switch, je potrebný zásah do bootovacieho súboru operačného systému.

Dôležité: Odporúčame vám vykonávať tento postup LEN pri OS Windows XP so Service pack 2, pretože pri SP1 boli hlásené problémy s opätovným nabootovaním operačného systému.

Najjednoduchšie je využiť grafické rozhranie a modifikovať súbor Boot.ini priamo v OS Windows:

1.

Kliknite na Start, Control Panel (Ovládacie panely), System (Systém).

2.

V záložke Advanced (Spresnenie), v časti Startup and Recovery (Spúšťanie a obnovovanie) kliknite na Settings (Nastavenie).

3.

V časti System Startup (Spustenie systému) kliknite na Edit (Upraviť).
Tu je potrebné v riadku s názvom operačného systému pridať prepínač /3GB (viď nižšie)

4.

Uložte zmeny a kliknite na OK.

5.

Kliknite na Start, Run (Spustiť) a napíšte „msconfig“.

6.

Kliknite na záložku Boot.ini. Výpis by mal vyzerať nasledovne

 

[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINNT
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINNT="????" /3GB

 

7. Reštartujte počítač.

Poznámka: V zozname je uvedený len jeden operačný systém, preto ak používate viac operačných systémov, dávajte pozor, aby ste ten prepínač napísali do správneho riadku.
"????" v tomto príklade je programový názov ktoréhokoľvek z nasledujúcich operačných systémov:

  • Windows XP ProfessionalWindows Server 2003
  • Windows Server 2003, Enterprise Edition
  • Windows Server 2003, Datacenter Edition
  • Windows 2000 Advanced Server
  • Windows 2000 Datacenter Server
  • Windows NT Server 4.0, Enterprise Edition

Copyright © 2004 - 2024 IPM SOLUTIONS, s.r.o. Všetky práva vyhradené.