Odhlásenie
Späť
HOME
Užívateľ: Firma: [ Zmena osobných nastavení ]                  Sobota 27.04.2024
Články  

 

 

 

 

Prístup k údajom systému Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER) cez World Wide Web: Používanie aplikácií J-Link a Pro/Web.Link ako komponentov internetových aplikácií.

 

Modely vytvorené systémom Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER) predstavujú bohatú studnicu informácií. Nájdete tu údaje o konštrukčnom zámere, anotácie a detaily o obrábaní, ktoré môžu byť veľmi cenné pre vašu spoločnosť, hlavne ak sa vám podarí poskytnúť tieto informácie vašim zamestnancom mimo konštrukčného tímu, ktorý tieto informácie vytvoril. Taktiež môžu nastať situácie, kedy automatizácia často používaných alebo krokovo náročných procesov môže konštruktérom v systéme Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER) výrazne zvýšiť produktivitu a celkový súčet ziskov spoločnosti. Obidva tieto problémy je možné riešiť pomocou prispôsobenej webovej aplikácie v jazyku Java, s využitím jedného alebo oboch voľných programov pre prispôsobenie systému Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER): J-Link a Pro/Web.Link. J-Link ako API Javy je možné nainštalovať do Java servlet aplikácie bežiacej na webovom serveri. Umožňuje klientom bez systému Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER) prezerať a modifikovať údaje Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER). Pro/Web.Link beží v JavaScript kóde v prehliadači systému Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER). Takže pre použitie tohto nástroja klient musí mať nainštalovaný systém Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER), ale údaje používané na ovládanie modelov je možné získať z webovej aplikácie bežiacej na serveri. Tieto nástroje umožňujú tvorbu vlastných webových aplikácií s prístupom k systému a údajom Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER)-a buď priamo z prostredia Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER) alebo prostredníctvom odľahčených webových klientov závislých na systéme Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER).

Tieto dva nástroje, ponúkané systémom Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER) Wildfire, umožňujú využitie prispôsobených webových aplikácií na prístup k údajom a modelom systému Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER).

Webové aplikácie v jazyku Java
Webové aplikácie v jazyku Java sú štruktúrované tak, aby vykonávali operácie na serveri ale spolupracovali s jedným alebo viacerými klientmi súčasne. Aplikácie tohto typu sa dajú rozdeliť do dvoch skupín: Servlet a Java Server Pages (JSP).

Servlety sú triedy Java vytvorené špeciálne na správu požiadaviek klientov a odosielanie odpovedí. Toto sú najflexibilnejšie typy webových aplikácií, schopné generovať virtuálne akýkoľvek typ výstupu. Trieda Servlet rozširuje štandardne podporované rozhranie Java: javax.servlet.Servlet. Bežnou odpoveďou servletu je webová stránka, ktorú pošle klientovi. Stránky je možné celé vytvárať v Java kóde. Z ďalších formátov spomenieme Excel (csv), bitmapy/obrázky, PDF, binárne formáty (zbalené súbory, modely Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER),...).

J-Link


J-Link je platformovo nezávislé, objektovo orientované programovacie rozhranie jazyku Java, ktoré slúži na programovanie potrebných prvkov do systému Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER). Umožňuje prispôsobenie užívateľského rozhrania systému Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER) a prístup k údajom uloženým v modeloch a výkresoch. J-Link sa dodáva zadarmo k akejkoľvek inštalácii systému Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER) Wildfire. J-Link má množstvo schopností, ktoré sa využívajú vo forme jednotlivých API (Application Programming Interfaces – rozhrania programovania aplikácií), ktoré pokrývajú oblasti tvorby 3d modelov, zostáv, výkresov, výmeny údajov, funkcií, tabuliek tvarových príbuzností, kót, parametrov, grafiky a vzájomnej spolupráce. Aby ste mohli začať pracovať s rozhraním J-Link, je potrebné prečítať si dokumentáciu a prezrieť si príklady, ktoré sa nachádzajú na inštalačnom CD disku systému Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER). Tieto súbory sa nainštalujú do adresára “jlink” a obsahujú interaktívny prehliadač pre prezeranie detailov o všetkých API, ktoré tento projekt zahŕňa.

Pretože rozhranie J-Link disponuje jazykom Java API, môže byť implantované do Java servlet aplikácie bežiacej na webovom serveri. Tento “J-Link servlet” by spustil systém Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER) na serveri a použil servlet parametre na modifikáciu modelu alebo vygenerovanie požadovaného výstupu. Klient by vyžadoval len internetové pripojenie a internetový prehliadač (systém Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER) nemusí byť na klientsko počítači nainštalovaný). J-Link servlet by mohol zautomatizovať rôzne úlohy, generovať výstupy, vykonávať základné konfiguračné voľby a automatizovať návrhy založené na užívateľských vstupoch.

Jednou z možných úloh pre J-Link servlet je získavanie informácií z modelov systému Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER) a ich zobrazenie na webovej stránke pre klienta, ktorý nemá priamy prístup k systému Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER). V nasledujúcom obrázku J-Link servlet prezentuje názvy prvkov, id čísla a typy z modelu, ktorého obrázok je hneď vedľa dynamicky generovaný a prevedený do formátu JPEG:


Obr.1. Webový server so spustenou aplikáciou J-Link generuje užívateľské webové stránky s obrázkami modelu, parametrami a inými údajmi.

Užívatelia by mali uvažovať o aplikácii rozhrania J-Link ako je napr. vyššie uvedený, vtedy, ak majú potreby, ktoré nepokrývajú štandardné produkty na prezeranie ako je napr. ProductView Express. J-Link, ako prispôsobiteľné API, dáva užívateľom šancu kompletne ovládať typ požadovanej informácie, jej formátovanie a umožní aplikácii prezentovať prvky, ktoré nie sú normálne dostupné v štandardných produktoch pre prezeranie. Stránka servletu môže byť dokonca zakomponovaná v štandardnom prehliadači ako ProductView Express, čo poskytne klientovi oveľa viac možností prezerania modelu systému Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER) a jeho údajov.

Pro/Web.Link


Pro/Web.Link programovacia knižnica založená na systéme JavaScript s komplexným rozhraním pre modely a údaje systému Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER). Aplikácie sa ukladajú vo forme HTML stránok a načítavajú sa do prehliadača systému Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER) Wildfire. Systém Pro/Web.Link v prostredí prehliadača Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER)-a je dodávaný v rámci akejkoľvek inštalácie systému Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER) Wildfire. Stránky využívajúce kód Pro/Web.Link je možné spravovať z interného alebo externého serveru. Typy údajov, prístupných cez Pro/Web.Link sa presne zhodujú s údajmi prístupnými cez J-Link: 3d modely, zostavy, výkresy, výmena údajov, prvky, tabuľky tvarovej príbuznosti, rozmery, parametre, grafika a vzájomná spolupráca.

Pretože Web.Link musí pracovať v prehliadači systému Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER) na strane klienta, scenáre využitia webových aplikácií Pro/Web.Link sú značne odlišné od J-Link servletov. Klient aplikácie Pro/Web.Link musí mať spustený systém Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER), aby mohol používať vlastné nastavenia. Avšak údaje používané aplikáciou Web.Link nemusia byť nutne zadávané klientom; údaje je možné získať z databázy alebo iných serverových zdrojov a vložiť ich do stránky, ktorá bude následne zaslaná klientovi. Vďaka tomu Web.Link veľmi dobre spolupracuje s JSP stránkami, kde webové aplikácie JSP obsahujú Pro/Web.Link kód. Bežne sa JSP používa práve z tohto dôvodu, pretože väčšinu kódu je možné zapísať a editovať normálne ale webový server pridá špeciálne parametre na konfiguráciu kódu zaslaného klientovi.

Copyright © 2004 - 2024 IPM SOLUTIONS, s.r.o. Všetky práva vyhradené.