Odhlásenie
Späť
HOME
Užívateľ: Firma: [ Zmena osobných nastavení ]                  Pondelok 29.04.2024
Články  

 

 

 

 


Pro/TOOLMAKER 8.1 nový CAM softvér v rodine produktov spoločnosti PTC - vyvinutý nástrojármi pre nástrojárov.


Pro/TOOLMAKER je nové, jednoduché, rýchle a presné riešenie pre nástrojárov. Slúži na simuláciu NC Frézovania predovšetkým pre obrábanie foriem pre plasty, foriem pre liatie kovov, modelov a prototypov, nástrojov pre lisovanie a kovanie a elektród. Pro/TOOLMAKER využíva stratégie vysokorýchlostného obrábania ( HSM ) frézovaním v 3 osiach, plus polohovanie 4 a 5 osi. Pri generovaní programov je zabezpečená kompletná ochrana proti podrezaniu nástroja, a proti kolízii nástroja a držiaku nástroja s obrobkom a polotovarom. Pro/TOOLMAKER je samostatná aplikácia s priamou asociativitou pre Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER) a s moznosťou načítať dáta z akýchkoľvek iných CAD systémov, na základe štandardných prenosových formátov.

Prečo je práca s Pro/TOOLMAKER-om jednoduchá a efektívna ?


Len týchto pár krokov stačí a Váš program je hotový:

1.Načítať model priamo s Pro/E načítaný part, určenie súradného systému obr.1
2.Vytvoriť hranice pre simuláciu frézovania pomocou siluety modelu obr.2
3.Zvoliť príslušnú stratégiu obrábania a nástroj z knižnice nástrojov a držiakov nástrojov pre obrábanie obr.3
4.Vytvoriť dráhy nástroja s parametrami obrábania obr.4
5.Automaticky vytvoriť zvyškový polotovar po prvej sekvencii obr.5
6.Kroky 3 až 5 sa opakujú pokiaľ nie je obrobená celá súčiastka a nasleduje generovanie programu cez postprocesor obr.6

     
obr.1   obr.2 obr.3 
     
     
 obr.4  obr.5  obr.6

 

Automatizácia návrhu programov.

Pro/TOOLMAKER využíva pre automatické spracovanie programov makrá. Vytváranie a používanie makier je veľmi jednoduché a efektívne aj vďaka viacprocesorovej architektúre. Programátor sleduje v procesnom manažéri postup spracovávania dát a zároveň môže na príprave programov ďalej. Pomocou makier možete pripraviť programy pre tvarovo podobné súčiastky s rovnakým technologickým postupom opracovania. Program na novej súčiastke je možné ďalej upravovať podľa potreby.

     

Vzorová súčiastka pre vytvorenie  makra

 Načitavanie makra

Výsledok po kompletnom načitaní a spustení animácie

 

 

Stratégie obrábania v softvéri Pro/TOOLMAKER:

Core Roughing Passes – jedná sa o stratégiu hrubovania určenú predovšetkým pre obrábanie jadier a súčiastok podobného typu, s využitím parametrov HSM obrábania. Dráhy sú vytvárané tak ,že nástroj začína a končí reznú dráhu vždy mimo materiálu polotovaru a nábeh a výbeh nástroja je po oblúku. Jednotlivé trajektórie dráhy sú pridávané postupne z vonkajšej otvorenej strany, smerom ku konečnej ploche súčiastky. Pri tomto spôsobe je minimalizované zapichovanie nástroja po skrutkovici a rezanie celou šírkou nástroja.

Area Clearance Passes – táto stratégia hrubovania je určená pre obrábanie akéhokoľvek tvaru a úber veľkého množstva materálu. Jednotlivé profily sú generované na základe tvaru rezu v jednotlivých vrstvách Z-ovej osi. Nástroj sa zapichuje do materiálu vždy po skrutkovici. Ak to nie je možné, je automaticky zvolený nábeh nástroja pod uhlom. Miesta, ktoré nie sú obrobené, sú automaticky pri oboch spôsoboch hrubovania zahrnuté napríklad do Rest Roughing – zvyškové hrubovanie.

     
Core Roughing Passes   Area Clearance Passes  Rest Roughing

Pro/TOOLMAKER umožňuje zobraziť pri animácii obrábania len zvolenú dĺžku dráhy nástroja (Core Roughing a Area Clearance Passes). Pri Rest Roughing je zobrazená celá dráha od začiatku obrábania po aktuálnu polohu nástroja.

 

Rest Roughing – zvyškové hrubovanie po zvolení menšieho nástroja a prípadnej zmene prídavkov odstráni materál po predchádzajúcom hrubovaní. Sú dve možnosti generovania dráhy nástroja. Dráha je vytvorená na základe predchádzajúceho Core Roughing Passes , alebo Area Clearance Passes , alebo ( hlavne pri frézovaní odliatkov ) je možné dráhu orezať polotovarom odliatku.

       
Oliatok  Polotovar  Rest Roughing  Rest Roughing dráhy nástroja orezané polotovarom 

 
Waterline Passes – dokončovacia stratégia obrábania využíva všetky možnosti HSM obrábania. Dráhy nástroja sú vytvárané na základe profilov plôch modelu v jednotlivých výškach Z-ovej osi. Waterline obrábanie je určené predovšetkým pre strmé plochy približne od 30 do 90 stupňov, plytké plochy sú vynechané a následne sú na nich použité iné stratégie obrábania.

Horizontal Area Passes – obrábanie určené pre obrábanie rovinných plôch čelom nástroja. Ak si zvolíte túto stratégiu obrábania Pro/TOOLMAKER sám vyhľadá všetky rovinné plochy a vygeneruje dráhy nástroja. Všetky ďalšie plochy sú s obrábania vynechané a následne môžete na nich aplikovať inú stratégiu obrábania.

Raster Passes – dokončovacia stratégia obrábania určená predovšetkým pre obrábanie plytkých plôch , používaná hlavne v kombinácii s Waterline Passes. Dráha nástroja je vytvorená riadkovaním nástroja vo vybranej oblasti obrábania na plochách zvolených na základe uhla sklonu plochy.

Perpendicular Raster Passes - dokončovacia stratégia obrábania určená pre komplexné obrábanie plôch. Všetky plochy sú obrábané riadkovaním nástroja vo vybranej oblasti na plochách zvolených na základe uhla sklonu plochy. Podľa toho aký uhol navolíte sú obrábané najskôr plochy strmé , alebo plytké. Po obrobení prvej skupiny plôch sú zosávajúce plochy automaticky obrobené rovnakou stratégiou obrábania , pričom dráhy nástroja sú pootočené o 90 stupňov.

     
Waterline Passes a Raster Passes    Horizontal Area Passes    Perpendicular Raster Passes

Radial Passes – dokončovacia stratégia obrábania určená predovšetkým pre obrábanie plytkých plôch obsahujúcich kruhové oblasti. Dráhy nástroja sa zbiehajú do stredu zadefinovaného rádiusu. Hodnota rozostupu jedntolivých dráh je zadaná na určenom rádiuse. Dráhy v blízkosti stredu rádiusu môžete z obrábania vynechať.

Spiral Passes – dokončovacia stratégia obrábania pomocou ktorej vytvoríte dráhu nástroje v tvare špirály smerom s určeného stredu k vonkajšej hranici, určenej zadaným polomerom, alebo hraničnou krivkou.

Morphed Passes – dokončovacia stratégia obrábania, kde dráhy nástroja sú generované na základe hraničných kriviek a tvaru plôch určených na obrábanie. Tvar dráhy nástroja postupne prechádza z tvaru určeného prvou hraničnou krivkou do tvaru trajektórie určeného hraničnou krivkou na protiľahlej strane obrábaných plôch modelu.

Boundary Passes – špeciálna stratégia obrábania, kde dráhy nástroja sú generované na základe hraničných kriviek , alebo textu a následne sú premietnuté na plochy modelu. Pro/TOOLMAKER v prípade uzavretej slučky vytvorí gravírovanie po hraničnej krivke.

       
Radial Passes  Spiral Passes Morphed Passes Boundary Passes

 

Constant Stepover Passes – špeciálna dokončovacia stratégia obrábania, kde dráhy nástroja je vytvorená z 3D trajektórií, ktoré sú v konštantnej vzdialenosti od seba pozdĺž plôch modelu. Je určená pre komplexné obrábanie plôch, ak chcete zabezpečiť konštantnú vzdialenosť medzi dráhami nástroja.

Pencil Passes – stratégia obrábania určená pre dokončenie rohov. Pre tento typ obrábania je ideálne ak nástroj a zaoblenie rohu je rovnaké.

Parallel Pencil Passes – je navrhnutá stratégia, ktorá vzniká kombináciou Pencil Passes a Constant Stepover Passes. Je určená pre obrobenie rohov v ktorých zostalo väčšie množstvo materiálu. Pri tomto obrábaní je možné navoliť obrobenie rohov na niekoľko prechodov nástroja. Je potrebné, aby polomer nástroja bol menší ako zaoblenie rohu súčiastky.

Drilling – vŕtacie cykly pre štandardné vŕtanie, hlboké vŕtanie, hlboké vŕtanie s prerušením triesky, vystružovanie, vŕtanie závitov, vyvrtávanie. Prácu významne uľahčuje automatické vyhľadávanie otvorov na základe voliteľných filtrov a ich následovné roztriedenie podľa priemeru, hĺbky a orientácie osi otvoru.

       
Constant Stepover Passes  Pencil Passes Parallel Pencil Passes Drilling

 

Copyright © 2004 - 2024 IPM SOLUTIONS, s.r.o. Všetky práva vyhradené.