Odhlásenie
Späť
HOME
Užívateľ: Firma: [ Zmena osobných nastavení ]                  Nedeľa 28.04.2024
Články  

 

 

 

 

Tvorba 3D poznámok v CAD systéme Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER) Wildfire 2

 

V CAD systéme Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER) Wildfire2, je podporovaná tvorba 3D výkresov, štandard ASME Y14.41 (norma, ktorá vysvetľuje používanie 3D Poznámok ako prvkov).

ASME Y14.41-2003: Smernice pre digitálne definovanie výrobku.

 3D modelovanie je súčasnosť a hlavne budúcnosť tvorby výrobkov, a norma ASME Y14.41 určuje ich pravidlá. Americké spoločenstvo strojárskych inžinierov (The American Society of Mechanical Engineers ASME International) oznámilo túto novú technickú normu, ASME Y14.41-2003, ktorá definuje požiadavky pre prípravu, organizáciu a interpretáciu zobrazenia 3D digitálneho výrobku. Vývoj tejto štátnej normy bol podmienený požiadavkami priemyslu a americkej vlády.

ASME Y14.41-2003, Postup definovania digitálnych dát výrobku, ktorý reprezentuje rozšírenie všeobecnej normy Y14.5 pre 2D výkresy, odráža rastúcu potrebu rovnakého spôsobu dokumentovania dát vytvorených použitím dnešných CAD systémov.

Táto norma poskytuje príručku pre CAD softvérových vývojárov ako vylepšiť postupy pre modelovanie a tvorbu poznámok pre strojárskych inžinierov. Norma ASME Y14.41 predkladá požiadavky pre definovanie tolerancií, Tvorbu kót, a iných typov poznámok. 

Norma Y14.41 definuje požiadavky a potrebnú dokumentáciu použiteľnú pre prípravu a kontrolu digitálne definovaného výrobku, označovaného ako súbor dát.  Y14.41 definuje výnimky a dodatočné požiadavky existujúcej ASME normy pre použitie definovania výrobku súborom dát, alebo výkresu výrobku v 3D digitálnom formáte. Táto norma podporuje dva spôsoby použitia: Jedine model, alebo model a výkres v digitálnom formáte.

Prečo používať ASME Y14.41:


- eliminujeme potrebu 2D výkresovej dokumentácie
- skrátenie výrobného času o čas potrebný na tlačenie výkresov
- skátime čas potrebný pre tvorbu výkresu (všetky 3D poznámky vieme dať následne zobraziť do výkresu)
- všetky údaje potrebné na výrobu su obsiahnuté v modeli
- skrátime výrobný cyklus súčiasky
- minimalizujeme chybovosť napr. Chýbajúca kóta vo výkrese a pod.
- Znížime výrobnú cenu súčiastky

V súčasnosti ešte nie je celá norma ASME Y14.41 obsiahnutá a plne funkčná v systéme Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER) Wildfire 2, ale bude sa postupne dopĺňať už v následujúcich verziách.

Tvorba Prvku 3D Anotácie.



Tento prvok umožňuje tvorbu 3D Poznámok, Symbolov, Geometrických tolerancií, Riadiacich kót, a pod.. A ich umiestnenie do konkrétnej roviny modelu. Výhodou takto umiestnených anotácií je, že sú umiestnené na vybranej pomocnej rovine a otáčajú sa spolu s modelom. To umožňuje dizajnérom a konštruktérom umiestniť klasické 2D výkresové informácie priamo do 3D modelu. Tieto informácie možu byť použité priamo v 3D modely, alebo neskôr umiestnené do výkresu. Čo nám urýchli jeho tvorbu. Pokiaľ máme takto vytvorené anotácie v modeli, použitím zjednodušenej reprezentácie, uložených pohľadov a hladín získame model so všetkými potrebnými informáciami a práca s takýmto modelom je veľmi jednoduchá a všestranná. Ak máme takto pripravený model nemusíme vytvárať jeho výkres, čím skrátime čas potrebný na jeho samotnú výrobu.


Následujúci tip nás prevedie umiestnením 3D poznámky do prvku Anotácie. Iné tipy poznámok ako napríklad geometrické tolerancie, kóty, symboly a pod. môžu byť umiestnené rovnakým nižšie popísaným spôsobom.

1. Otvoríme si model obsahujúci nejaké objemové prvky a základné pomocné roviny.

2.  Klikneme si na príkaz Insert>Model Datum>Annotation alebo na ikonku Annotation viď. Obr.1,2

3. Pre výber poznámky si klikneme na "Add“ tlačítko. Vyberieme si typ vkladanej anotácie čiže v našom prípade to bude “Note” predvolené zaškrtávacie políčko.

4. V dialógovom okne “Note“ si zadáme názov poznámky a jej text, ktorý si vieme zadať ručne resp. si ho načítame z nejakého textového súboru.

5.  Vyberieme si tlačítko "Place“. Pre umiestnenie poznámky je nutné mať vybranú rovinu, v ktorej sa mi bude vytváraná poznámka zobrazovať. Takže si vyberieme požadovanú rovinu. Klikneme OKAY>With Leader>Done>On Surface, a vyberieme napr. hornú plochu súčiastky, OK>Done, a umiestníme si danú poznámku na plochu. Potom už len potvrdíme OK a ešte raz OK. Poznámku máme vytvorenú.

Okrem poznámok je tam mnoho nových tipov Poznámkových Prvkov, ktoré vieme týmto spôsobom vytvoriť: Riadiace kóty, geometrické tolerancie, a pod. Viď. Obr. 3

Poznámkové prvky môžu byť otáčané na vybranej rovine, môžu byť posúvané na modely a môžu byť zobrazené vo výkrese. Je to veľmi silný nástroj a umožňuje urýchlenie procesu tvorby súčiastky z viacerých hľadísk.

Copyright © 2004 - 2024 IPM SOLUTIONS, s.r.o. Všetky práva vyhradené.