Odhlásenie
Späť
HOME
Užívateľ: Firma: [ Zmena osobných nastavení ]                  Utorok 07.05.2024
Články  

 

 

 

 

VERICUT Optimalizácia.

Pomocou optimalizácie v softvéri VERICUT viete pomocou jednoduchých nastavení optimalizovať už hotový program vygenerovaný postprocesorom tak, aby bol obrábací proces rýchlejší, viac efektívny a zároveň bola dosiahnutá vysoká kvalita obrábania.

Optimalizácia vo VERICUT-e pracuje na jednoduchom predpoklade. Na základe množstva materiálu odstráneného v každom reze, softvér vypočíta a vloží podľa potreby vypočítanú rýchlosť posuvu. Pri odoberaní menšieho množstva materiálu optimalizácia zabezpečí zvýšenie rýchlosti posuvu a pri odoberaní väčšieho množstva materiálu znižuje rýchlosť posuvu.

Bez zmeny dráhy rezného nástroja sú aktualizované informácie vložené do novej dráhy nástroja.

Ako to funguje ?

Pripravené obrábanie v CAM softvéri, na ukážku pozostávajúce s troch sekvencií zobrazená na nasledujúcich obrázkoch.

 Hrubovanie. Dokončovanie plochy.  Dokončovanie plochy.

 

Ešte v CAM systéme Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER) je možné zobrazenie času obrábania pre jednotlivé sekvencie a aj pre celú operáciu. Pre náš príklad to je 251,6 min pre celú operáciu (obr. Zobrazenie času v CAM).  Následne po vygenerovaní programu postprocesorom je už priamo program v G-kódoch načítaný do softvéru VERICUT, vrátane obrobku, polotovaru, a prípadne úpiniek a zveráku (obr. Načítanie programu G-kód). Prostredie VERICUT 7.0 bolo upravené pre čo najjednoduchšiu prácu užívateľov výberom v stromovej štruktúre, ktorej sa prispôsobuje nástrojová lišta, podľa výberu. Zobrazenie nielen polotovaru , ale aj obrábaného modelu je maximálne jednoduché (obr. Prostredie VERICUT 7.0.3)

 

 Zobrazenie času v CAM. Načítanie prograu G-kód. Prostredie Vericut 7.0.3.

 

Pred simuláciou programu v G-kódoch je potrebné načitať stroj a príslušný riadiaci systém k danému stroju. Pre náš príklad je v stromovej štruktúre načítaný stroj MAZAK s riadiacim systémom mazak (obr. Načítanie stroja). Počas simulácie je možné zobraziť rôzne informácie o programe rôznym spôsobom.(obr. Zobrazenie programua Zobrazenie času a posuvu).

 

Načítanie stroja. Zobrazenie Programu. Zobrazenie času a posuvu.

 

Na obr. Zobrazenie času a posuvu je Time a OptiPathTime rovnaký nakoľko ešte neprebehla optimalizácia programu. Optimalizácia je vždy priradená pre konkrétny nástroj. Pre hrubovací nástroj bola zvolená metóda Optimalizácie na základe tzv.tabuľky šírky, ktorá určuje aký bude posuv pri danom percentuálnom zábere nástroja. Pre posledný nástroj bola zvolená v rovnakom prostredí ďaľšia metóda optimalizácie a nastavené ďalšie parametre optimalizácie (obr. Optimalizácia nástroj Dokončovanie).  Samotné spustenie optimalizácie je jednoduché, je potrebné ju aktivovať prepnutím OptiPathMode na On (obr. Spustenie Optimalizácie). 

 

 Optimalizácia nástroj Hrubovanie. Optimalizácia nástroj Dokončovanie. Spustenie Optimalizácie.

 

Po aktivovaní Optimalizácie a následnom spustení simulácie si môžete odsledovať ako Vericut postupne mení posuv a tým skracuje celkový čas obrábania súčiastky (obr. Simulácia zobrazenie posuvu).  Po ukončení simulácie sa zobrazí okno s časom pred optimalizáciou 4 hod 12 min, po optimalizácii  1 hod 57 min, čo predstavuje skrátenie programu o 53 %. V prípade ak si nastavíte ďalšie premenné dostávate okamžite finančnú úsporu pre jednu súčiastku, alebo pri hromadnej výrobe ročnú finančnú úsporu pre konkrétne obrábanie (obr. Simulácia zobrazenie výsledku). Nielen naše zatiaľ krátke praktické skúsenosti, ale aj dlhodobé skúsenosti nášho partnera spoločnosti CGTech ukazujú na možné skrátenie Vašich programov o 30 až 70 % podľa typu súčiastky.

 

 Simulácia zobrazenie posuvu. Simulácia zobrazenie výsledku.

Copyright © 2004 - 2024 IPM SOLUTIONS, s.r.o. Všetky práva vyhradené.