Odhlásenie
Späť
HOME
Užívateľ: Firma: [ Zmena osobných nastavení ]                  Nedeľa 05.05.2024
Články  

 

 

 

 

Ako si zjednodušiť vkladanie komponentov do zostavy.

 

Ak si chcete zjednodušiť vkladanie komponentov do zostavy, Pro/Engineer umožňuje nadefinovať pre vaše súčiastky Component Interface. Po nadefinovaní  Component Interface už nebudete napríklad viac musieť hľadať malý komponent vkladaný do veľkej zostavy a vyberať na ňom referencie pre prizostavenie. Component Interface výrazne zjednoduší a skráti proces skladania zostáv v Pro/Engineer-i.

Vytvorenie Component Interface.


V uvedenom príklade si vytvoríme Component Interface na skrutke, ktorá bude následne umiestnená v zostave. Na súčiastke si v prostredí Component Interface nadefinujeme podmienku Insert a Mate. Tieto zostavné podmienky sú uložené spolu so súčiastkou a použijeme ich pri vložení súčiastky do zostavy. Príkaz na vytvorenie Component Interface je prístupný cez menu Insert , Model Datum. ( obr.1 )

V dialógovom okne Component Interface nadefinujeme názov a zostavné podmienky, ktoré budú využité v akejkoľvek zostave do ktorej bude súčiastka vkladaná. ( obr.2 )

Po dokončení tohoto prvku sa Component Interface zobrazí aj v strome modelu. Na obrázku 3 môžete vidieť umiestnenie Component Interface do päty stromu modelu. Ak sa jedná o generickú súčiastku s family table, verifikujte si inštancie.

 

   
Obr.1  Obr.2 Obr.3

 

 

Počas vkladania skrutky do zostavy sú automaticky navolené zostavné podmienky Insert a Mate pre vkladaný komponent a sú vybraté referencie na vkladanej skrutke. Potrebujete vybrať len referencie na zostave pre Insert a Mate. ( obr .4 )

Ešte viac zaujímavé je vyhľadávanie podobných Component Interface v zostave. Po zmene nastavenia v nástrojovej lište na voľbu Interface to Interface a výbere Insert -Mate interface z vkladanej súčiastky sa zobrazia všetky možnosti pre umiestnenie súčiastky v tvare bielych bodiek. ( obr.5 ) Podmienkou je ,že na súčiastkách, ktoré sú už vložené v zostave musí existovať nadefinované Component Interface. Po výbere všetkých bielych bodiek, kliknutím ľavého tlačidla myšky dôjde k vloženiu komponentu na zvolené miesta. ( obr.6 ). Ešte jednoduchšie je v nástrojovej lište kliknúť na  Auto Place. Otvorí sa dialógové okno s polohami pre umiestnenie súčiastok. Súčiastky budú umiestnené len do vyselektovaných polôh, v našom prípade do všetkých šiestich polôch v zostave. ( obr.7 )

     
Obr.4 Obr.5 Obr.6

 

Ak nemôžete vložiť viac ako jednu skrutku je potrebné zmeniť nastavenia v súbore config.pro, alebo pomocou dialógového okna Placement Preferences , ktoré otvoríte cez menu Tools, Assembly Settings, Placement Preferences. ( obr.8 )

  • comp_assemble_with_interface - default_multi ( umožní vloženie viacerých komponentov ), default_single ( umožní vloženie jedného komponentu ), from_list ( otvorí dialógový panel zo zoznamom Component Interface a s voľbou pre vloženie jedného alebo viacerých komponentov ), none ( nastavý štandardné vkladanie komponentov bez Component Interface )
  • comp_interface_placement - interface_to_geom ( nastavý v nástrojovej lište uvedenú voľbu ), interface_to_interface ( nastavý v nástrojovej lište uvedenú voľbu )
  • create_temp_interfaces - yes,no ( zapnete ,alebo vypnete voľbu, ktorá umožňuje pri vkladaní toho istého komponentu do zostavy, použiť tzv. Temporary Interface. Pri vkladaní tej istej súčiastky pri jej prvom umiestnení volíte podmienky štandardným spôsobom. Pri opätovnom vkladaní súčiastky sa zapne Temporary Interface čím sú automaticky predvolené referencie na vkladanej súčiastke. Zostáva vybrať referencie pre prizostavenie komponentu na zostave. Táto možnosť sa dá využiť na súčiastkách, ktoré nemajú nadefinované Component Interface. ) ( obr.9 )

         
    Obr.7 Obr.8 Obr.9

 

Copyright © 2004 - 2024 IPM SOLUTIONS, s.r.o. Všetky práva vyhradené.