Odhlásenie
Späť
HOME
Užívateľ: Firma: [ Zmena osobných nastavení ]                  Sobota 04.05.2024
Články  

 

 

 

 

Definovanie a využitie rozhrania komponentu.



Rozhranie komponentu (Component interface) sa používa vtedy, ak nejakú súčiastku chcete vložiť do zostavy viac krát, chcete ušetriť čas a zbytočne neklikať. Veľmi jednoducho nadefinujete na komponente obmedzujúce väzby typu: mate (priložiť), align (zarovnať) a insert (vložiť). Ak potom vkladáte do zostavy takúto súčiastku s rozhraním, vyberáte už iba plochy na komponentoch v zostave, ktoré vytvoria páry s plochami nadefinovanými v rozhraní súčiastky.

Absolútne výhodné je umiestniť rozhranie na generický model súčiastky, pretože sa vyskytne vo všetkých inštanciách tabuľky tvarovej príbuznosti.

Po nadefinovaní rozhrania je možné prizostaviť daný komponent do zostavy nasledovne:

1. Interface to geometry (Rozhranie ku geometrii): Plochy na komponentoch zostavy vyberáte v takom poradí, v akom boli zadefinované podmienky rozhrania (od verzie WF 3.0 sú podmienky zobrazené na prizostavovanom komponente ako 3D poznámky).

2. Interface to interface (Rozhranie k rozhraniu): Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER) automaticky vyhľadá rozhrania na zostave (musia byť nadefinované dopredu), ktoré majú rovnaké podmienky ako rozhranie prizostavovaného komponentu. Všetky vhodné rozhrania sa zobrazia s bielou bodkou. Aby ste jednoducho umiestnili komponent, kliknite na bielu bodku. Je možné zapnúť kontrolu zhody presahu (Check interference of matches) v záložke Options (Možnosti), čiže program overí, či sa daný prizostavovaný komponent vojde do otvoru v zostave.

Obe varianty majú možnosť automatického umiestnenia prizostavovaného komponentu – je možné naraz prizostaviť daný komponent vo viacerých polohách.

Pri oboch varianách je ďalej možné nastaviť voľbu Check Interface Criteria (Kontrolovať Kritérium Rozhrania). Je samozrejme nutné zadefinovať kritérium na rozhraní komponentu a na geometrii zostavy alebo rozhraní komponentu umiestneného v zostave.

Definovanie rozhrania

Kliknite Insert > Model Datum > Component Interface (Vložiť > Pomocné prvky > Rozhranie komponentu) z hlavného menu. Zvoľte plochu na obrázku vľavo. Kliknite New Constraint (Nové obmedzenie). Vyberte plochu podľa obrázka vpravo.

Po nadefinovaní rozhrania sa v zápätí (footer) stromu modelu objaví nadefinované rozhranie, ktorému môžete dať vlastný názov.

Prizostavenie komponentu voľbou Interface to geometry (Rozhranie ku geometrii)

Kliknite Assemble (Prizostaviť) na lište prvkov. Vyberte komponent pre prizostavenie. Na nástrojovej lište zvoľte voľbu Interface To Geom (Rozhranie ku Geometrii). Vyberte zobrazené plochy a dokončite prvok.

 

Prizostavenie viac komponentov voľbou Interface to interface (Rozhranie k rozhraniu)

Kliknite Assemble (Prizostaviť) na lište prvkov. Vyberte komponent pre prizostavenie. Na nástrojovej lište zvoľte voľbu Interface to interface (Rozhranie k rozhraniu).

Biele bodky symbolizujú rozhrania s rovnakým typom podmienok. Po priblížení sa myškou k ľubovoľnej bielej bodke, sa v nej zobrazí tyrkysovou farbou prizostavovaný komponent a ak kliknete na bielu bodku, komponent bude prizostavený. Pomocou CTRL klávesy, môžete takto vybrať viac umiestnení a tak umiestniť viac komponentov naraz.

                                

Copyright © 2004 - 2024 IPM SOLUTIONS, s.r.o. Všetky práva vyhradené.