Odhlásenie
Späť
HOME
Užívateľ: Firma: [ Zmena osobných nastavení ]                  Pondelok 29.04.2024
Články  

 

 

 

 

Hromadný export výkresov do PDF súborov

 

Ako to pracuje:

 

Výkres Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER)-a je vytlačený použitím špecifického konfiguračného súboru plotra (.pcf) pre vytvorenie postscriptového súboru. Tento postscriptový súbor je automaticky umiestnený do daného adresára určného konfiguračnou voľbou v súbore config.pro. FreeDist neustále skenuje tento adresár, či do neho nepribudli postscriptové súbory. Ak áno, potom FreeDist aktivuje Ghostscript, ktorý automaticky konvertuje postscriptový súbor do PDF. Výsledný PDF súbor je potom možné prezerať v Adobe Acrobat Reader alebo inom PDF prehliadači.

Pre vytvorenie PDF súborov nie je potrebný Adobe Distiller. Utility Ghostscript a FreeDist sú sú freeware. Tento postup je možné použiť pre všetky verzie ProE.

Počiatočná konfigurácia:

 

Najprv je potrebné si stiahnuť Ghostscript a FreeDist. Pred inštaláciou uvedených programov by ste si mali vytvoriť adresáre potrebné pre počiatočnú konfiguráciu.

Príklad:
D:\users\pdfs
D:\users\pdfs\in
D:\users\pdfs\out
D:\users\pdfs\compose
D:\users\pdfs\freedist

Nainštalujte Ghostscript do predvoleného adresára aj s fontmi Ghostscript-u. (Obr.1)

   Obr.1

Prekopírujte stiahnutý súbor FreeDist.exe do vytvoreného adresára D:\users\pdfs\freedist. Ak chcete vytvorte si ikonu na pracovnú plochu.

Spustite FreeDist.exe a nastavte cesty podľa obr2.

   Obr.2


Konfigurácia Pro/ENGINEER-a: 

 

Aby ste získali správny výstup v postscriptovom súbore, musíte najprv vytvoriť konfiguračný súbor pre tlač(.pcf). Vytvorte klasický textový súbor a pomenujte ho napr. pdf_plot.pcf.

Príklad súboru pdf_plot.pcf:

plotter POSTSCRIPT
button_name pdf_plot
button_help Create Postscript file for Ghostscript
plot_drawing_format YES default
plot_segmented NO default
plot_roll_media NO default
plot_label NO default
plot_handshake software default
create_separate_files NO default
plot_with_panzoom NO default
rotate_plotting NO default
allow_file_naming YES
plot_name YES
interface_quality 3 default
plot_destination file
pen_table_file D:\Applic\IpmStartTools\configs\proe2001\pentable.pnt
plot_sheets all

Aby bol tento konfiguračný súbor prístupný pre Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER) nastavte nasledujúcu konfiguračnú voľbu pro_plot_config_dir v config.pro na adresár, kde sa nachádza súbor pdf_plot.pcf. Ak túto konfiguračnú voľbu už máte nastavenú, potom prekopírujte súbor pdf_plot.pcf do daného adresára.

Uistite sa, že konfiguračná voľba plot_file_dir v súbore config.pro je nastavená do vami vytvoreného adresára, kam sa majú ukladať tlačové súbory a pen_table_file v súbore pdf_plot.pcf je nastavená na súbor, ktorý použivate pri klasicke tlači. Ak pri tlači do PDF, chcete použiť iné nastavenia, vytvorte si nový súbor s vašími nastaveniami a konfiguračnú voľbu pen_table_file nastavte na tento nový súbor.

Po týchto krokoch by vám mala fungovať jednotlivá tlač výkresov z ProE do formátu PDF. V rozbaľovacom menu tlačiarní v ProE vyberte pdf_plot ako vašu tlačiareň. Po vytlačení bude súbor umiestnený do adresára D:\users\pdfs\in. Ak je spustený FreeDist, súbor bude automaticky prekonvertovaný do PDF a uložený do adresára D:\users\pdfs\out.


Konfigurácia Pro/BATCH: 

 

Pro/BATCH je utilita ProE, ktorá slúži na hromadný export objektov do rôznych typov súborov. Spúšťací príkaz pre Pro/BATCH sa nachádza v adresári <inštalačný adresár ProE>\bin a volá sa pro_batch.bat.

Aby ste zabezpečili správny výstup do PDF je potrebne aby ste mali niektoré konfiguračné voľby v config.pro nastavené následovne:

spin_center_display no
axis_display no
datum_display no
datum_point_display no
display_coordinate_sys no

Ak nechcete menit svoj pôvodný config.pro, vytvorte si nový s vyššie uvedenými voľbami a uložte ho do adresára, kde sa nachádza súbor pdf_plot.pcf.
Vytvorte si shortcut na pracovnú plochu pre súbor pro_batch.bat. Kliknite pravým tlačítkom a zvoľte Vlastnosti(Properties). Nastavte Spustiť v (Start in) na adresár, kde sa nachádza pdf_plot.pcf a config.pro. Ak chcete, zmeňte ikonu.
Spustite Pro/BATCH dvojklikom na ikonu.
Pridajte výkresy, ktoré chcete exportovať do PDF.
Všetky ich označte a v hornom menu vyberte Options>Set Action>Plot, potom Options>Set Option a zobrazí sa dialógové okno ako na obr.3.

   Obr.3

Urobte nastavenia podľa obr.3.

Do poľa Batch File napíšte názov súboru (Obr.4), do ktorého sa majú uložiť nastavenia a do poľa Pro/Engineer Command napíšte nazov spúšťacieho súboru, ktorým sa má na pozadí spustiť ProE (Obr.4).

   Obr.4

Klinknite na Schedule>Start the task. Zobrazí sa dialógové okno v ktorom môžete nastaviť o koľko hodín sa má daná úloha spustiť. Ak ihneď, kliknite na OK.
Ak máte spustený FreeDist (treba kliknúť aj na tlačítko Distill), potom sa vám budú automaticky generovať PDF súbory do adresára D:\users\pdfs\out. Ak nie, potom v adresári D:\users\pdfs\in vám pribudnú súbory *.plt a po spustení FreeDist sa z nich auotmaticky vygenerujú PDF súbory.

Copyright © 2004 - 2024 IPM SOLUTIONS, s.r.o. Všetky práva vyhradené.