Odhlásenie
Späť
HOME
Užívateľ: Firma: [ Zmena osobných nastavení ]                  Nedeľa 28.04.2024
Články  

 

 

 

 

 

Kusovník zváranej zostavy.

 

Pri tvorbe zváraných konštrukcií sa často stretávame s problémom, pri vypĺňaní kusovníka. Do zostavy nám vstupujú viackrát rovnaké súčiatky, profily, ktoré sa neskôr, až po zváraní následne opracovávajú, vrtajú sa diery a podobne, ale len do niektorých modelov. Pro/ENGINEER nám generuje kusovník automaticky na základe infomácií o súčiastkach, ktoré sa nachádzajú v zostave a priradzuje im aj zodpovednú hmotnosť, ktorú majú v zostave, už po úpravách v zostave. Následne takýto kusovník môže vyzerať napríklad takto viď. Obr. 1. a Obr. 2.

 

Obr. 1

 

Obr. 2

Máme zostavu, máme v nej rovnaké súčiastky a následne sme v zostave dorobili diery a výrezy, ale len na niektoré súčiastky nie na všetky. V kusovníku môžeme vidieť, že nám systém vygeneroval namiesto jednej pozície dve až tri pozície s rôznou hmotnosťou. Ja by som však potreboval, aby tá hmotnosť bola ako hmotnosť súčiastky bez dier a výrezov. Aby daná súčiastka vystupovala v kusovníku ako jedna pozícia s hmotnosťou modelu bez úprav v zostave. Ako to dosiahnuť to si popíšeme ďalej.
Na to aby som to dosiahol potrebujem zmeniť reláciu, ktorá riadi vypĺňovanie parametra HMOTNOST. Otvorím si potrebný model, ktorý je v zostave viackrát vložený. Kliknem na záložku Tools (Nástroje) / Relation (Relácie) a vymažem reláciu, ktorá to riadi: HMOTNOST=CEIL(MP_MASS(""),3). Viď. Obr. 3.

 

Obr. 3

Následne Spustím analýzu z menu Analysis/ Model/ Mass Properties (Analýzy/ Model/ Hmotnostné vlastnosti). Z tejto analýzy dám vytvoriť prvok do stromu modelu. Viď. Obr. 4.

 

Obr. 4

Tento prvok následne umiestním do položky Footer v strome modelu. Je to preto aby hmotnosť bola vždy aktuálne generovaná aj keď zmením napríklad dĺžku profilu, alebo akýkoľvek rozmer. Aby tento prvok bol vlastne vždy na konci v strome modelu. Viď. Obr. 5.

 

Obr. 5

Potom otvorím okno Relácií cez Tools (Nástroje) / Relation (Relácie) a v dialógovom okne Look in (Hľadať v) pre relácie vyberiem položku Feature (Prvky) a vyberiem daný prvok analýzy, ktorú sme si pred tým vytvorili v strome modelu. V okne Relations (Relácie) vytvorím reláciu: HMOTNOST=MASS. Táto relácia bude riadiť hodnotu daného parametra HMOTNOST. Viď. Obr. 6.

 

Obr. 6

Potvrdím OK, Regenerujem súčiastku a uložím. Fungovanie tohto nastavenia si ešte môžem overiť tak, že si spustím Tools (Nástroje) / Parameters (Parametre) a skontrolujem či daný parameter HMOTNOST je generovaný automaticky, to znamená, že nedokážem zmeniť jeho hodnotu, a že je Locked (zamknutý).
Následne si otvorím výkres zváranej zostavy, kde si po regenerácií zostavy a po aktualizácií výkresu skontrolujem kusovnik. Tam by som už mal mať len jednu pozíciu danej súčiastky, počet kusov v zostave (napríklad: 3) a hmotnosť súčiastky pred úpravou v zostave. Viď. Obr. 7.


Obr. 7

 

 

Copyright © 2004 - 2024 IPM SOLUTIONS, s.r.o. Všetky práva vyhradené.