Odhlásenie
Späť
HOME
Užívateľ: Firma: [ Zmena osobných nastavení ]                  Nedeľa 05.05.2024
Články  

 

 

 

 

Tvorba geometrie z obrázkov

Pri vytváraní prototypov je doležité využívať fantáziu, papier a ceruzku. Následne vzniká otázka: ako novovytvorenú skicu využiť na vytvorenie 3D modelu resp. ako preniesť túto informáciu do digitálnej podoby. Na táto otázku si odpovieme v nasledujúcom článku.

Na vytvorenie 3D loga využijeme 2D obrázok (*.jpg, *.tif, *.png, atď.) Prvým krokom k dosiahnutiu priestorového modelu je vytvorenie pomocnej skice. Kedže potrebujeme umiestniť obrázok do priestoru vyuzijeme možnosť priradiť ploche farbu s definovanou textúrou.

Vytvorenie modelu

 

Na vytvorenie pomocnej skice vytvorte model a ako prvý prvok v strome modelu bude pridanie materiálu pomocou vysunutia (vznikne vám kvader.) Rozmery modelu zadajte podľa veľkosti obrázka (800x600, 1024x768 ....) Hodnota vysunutia nie je dôležitá.

Priradenie textúry na vybranú plochu

 

 V hornom menu zadajte View > Color and Appearance a pomocou tlačidla + vytvorte novú farbu. Prepnite sa do záložky Map a pridajte požadovanú textúru novovytvorenej farbe (kliknutím na Color Texture). Umiestnenú textúru pre farbu máte možnosť umiestniť podľa želania (opakovať, otočiť, posunúť). Takto ste vytvorili novú farbu, ktorá obsahuje informáciu aj o textúre. Aplikovanie novej farby na jedinečnú plochu sa uskutoční keď vyberiete v záložke Assignment voľbu Surfaces a vyberiete plochu ku ktorej bude priradená novovytvorená farba s textúrou. Potvrdenie výberu: OK > Apply.  

 

Vytvorenie pomocnej skice

 

 Na vytvorenie pomocnej skice použite príkaz Insert > Model Datum > Sketch… Ako skicovaciu rovinu si zvoľte plochu ktorej ste priradili textúru. Na pozadí skice vidíte textúru, ktorá vám umožnuje jednoduché vytvorenie potrebnej geometrie. Pri vytváraní geometrie sa doporučuje používať jednoduché skice a spline krivky.  

 

Vytvorenie 3D geometrie

 

 

Funkčnosť Pro|ENGINEER-a umožnuje vytvoriť 3D geometriu z pomocnej skice veľmi jednoducho. Stačí označiť pomocnú skicu a potom: Insert > Extrude… a zadať hodnotu vysunytia.

 

 

Záver

 

Toto je jeden zo spôsobov ako možete vytvoríť 3D geometriu z ľubovoľného obrázka.

 

 

Copyright © 2004 - 2024 IPM SOLUTIONS, s.r.o. Všetky práva vyhradené.