Odhlásenie
Späť
HOME
Užívateľ: Firma: [ Zmena osobných nastavení ]                  Pondelok 06.05.2024
Články  

 

 

 

 

Novinky v oblasti tvorby káblových zväzkov v systéme Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER) Wildfire 5.0

 

Vo verzii Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER) Wildfire 5.0 v nadstavbovom module Pro/CABLING (nástroj na tvorbu káblových zväzkov v 3D) bolo aktualizované a úplne prepracované menu na ovládanie a tvorbu káblových zväzkov. Bolo prepracované celé užívateľské rozhranie a niektoré princípy vytvárania kabeláže. Tieto novinky si popíšeme nižšie a budú rozdelené na následujúce oblasti.

1. Jednoduchší prístup k prvkom a funkciám pre tvorbu kabeláže.

Väčšina prvkov z Menu Managera bola presunutá do hlavného menu a bol vytvorený samostatný panel nástrojov pre tvorbu kabeláže. To urýchlilo prístup ku kľúčovým prvkom ovládania. Prístup k ovládaniu je tvorený ikonkami, ktoré sú logicky usporiadané zhora nadol podľa funkcie, ktorú definujú. Viď. Obr. 1.

Obr. 1.

2. Zvýšenie produktivity používateľov.

Bolo zjednodušené dialógové okno pre definovanie ťahania samotných vodičov, káblov a bandáže. Všetko sa dá jednoducho definovať v tomto okne Viď. Obr. 2.

Obr. 2.

V tomto jednom dialógovom okne dokážete vytvárať, ťahať, editovať a vyhľadávať vodiče, káble a bandáž. Celý tento proces bol zjednodušený. Viete definovať niekoľko typov ťahania a to buď „jednoduché ťahanie – simple route“ ( port – najkratšia trasa – port), „pozdĺž vodiča – follow cable“ . Ďalšie typy sa definujú pomocou pravého tlačítka myši alebo jednoducho výberom polohy cez ktorú chceme daný vodič ťahať. Viete vyberať a vyhľadávať vodiče, káble atd. Viď. Obr. 3.

Obr. 3.

Ak vytvárate nový vodič, tak priamo v tomto okne viete vyberať cievku z ktorej ten vodič pochádza (sú v nej definované všetky charakteristiky vodiča – farba, priemer, polomer ohybu, atd.). Ak vodič neukončíte tak jeho koniec bude zvýraznený červenou farbou.

Jednoduchá editácia vodičov a káblov, výberom polohy (akéhokoľvek bodu cez ktorý vodič prechádza) a následným stlačením pravého tlačítka na myši máte možnosť dať editovať polohu daného vodiča. Alebo, ak vyberiem vodič v strome modelu, tak cez pravé tlačítko na myši ho viem dať editovať. To všetko mi podstatne uľahčuje a urýchľuje prácu.

3. Uľahčenie definovania a tvorby siete (trasa kadiaľ budem ťahať vodiče).

Bolo zmenené rozhranie pre tvorbu siete. Viď. Obr. 4. Definujem sieť pomocou nástrojovej lišty. Editujem ju cez pravé tlačítko myši. Systém Vám automaticky zobrazuje náhľad vytvorenej siete. Dokážete prerušiť tvorbu siete bez toho aby ste rušili daný príkaz a následne viete pokračovať v definovaní siete. Pomocou myšky viete modifikovať danú sieť, chytením bodu na sieti a posunutím bodu do novej polohy (Drag and Drop modifikácia). Môžeme vkladať body do existujúcej siete podľa potreby poprípade ich môžeme dať odstrániť. Dokonca viete vytvoriť aj viacero sieti ktoré nie sú uzatvorené.

Obr. 4.

4. Zvýšenie efektivity a produktivity.

Ťahanie vodiča vykonávame myškou, a to výberom jednotlivých referencií v zostave (vrcholy, hrany, pomocné body, pomocné osi a pod.) pomocou myšky viete editovať vodiče, meniť ich polohu, dopĺňať body na vodiči ( menia trasu vedenia vodiča), alebo ich odoberať z trasy vodiča. Viď. Obr. 5.

Obr. 5.

5. Zvýšenie použiteľnosti a výkonu.

Ak definujete kabeláž použitím logických referencií, tak systém automaticky zistí všetky potrebné informácie z logických informácií, zobrazí a priamo vyberie vstupné a výstupné porty pre kabeláž. Automaticky vyzve užívateľa, aby vybral súčiastky, ktoré majú napríklad rovnaký názov a aby im systém vedel priradiť všetky potrebné parametre z logických informácií. Ak by ste náhodou zmenili schému z ktorej sú logické informácie čítané, tak vás systém upozorní, že v schéme podľa ktorej je ťahaná kabeláž bola vykonaná zmena a treba to následne opraviť. Viď. Obr. 6.

Obr. 6.

Ak chcete zmeniť trasovanie už existujúcej kabeláže, tak po vybraní daného vodiča, cey pravé tlačítko myši zadáte „Reroute“ zmena trasy vodiča. Zobrazí sa vám nástrojová lišta pomocou ktorej dokážete veľmi ľahko zmeniť a upraviť trasu vodiča. Viď. Obr. 7.

Obr. 7.

6. Vylepšenia v strome modelu – Cabling.

Každá položka, už aj v Cablingu má svoju ikonku. Čiže pomocou ikoniek viete rozlíšiť, či sa jedná o vodič ktorý je už ukončený ( má vstup aj výstup definovaný),a lebo ešte nie je ukončený (chýba mu napríklad výstup). Viete rozlíšiť či sa jedná o vodič, kábel, bandáž, pásku, marker, alebo sieť. Každá položka má svoju špecifickú ikonku, čo podstatne urýchľuje vyhľadávanie a výber jednotlivých položiek a ich následnú editáciu. Viď. Obr. 8.

Obr. 8.

 

 

Copyright © 2004 - 2024 IPM SOLUTIONS, s.r.o. Všetky práva vyhradené.