Odhlásenie
Späť
HOME
Užívateľ: Firma: [ Zmena osobných nastavení ]                  Pondelok 06.05.2024
Články  

 

 

 

 

 

Novinky v oblasti tvorby potrubných, hydraulických a pneumatických systémov v 3D CAD systéme Pro/ENGINEER Wildfire 5.0

Vo verzii Pro/ENGINEER Wildfire 5.0 v nadstavbovom module Pro/PIPING (nástroj na tvorbu potrubných, hydraulických a pneumatických systémov v 3D) bolo aktualizované a úplne prepracované menu na ovládanie. Bolo prepracované celé užívateľské rozhranie a niektoré princípy vytvárania. Tieto novinky si popíšeme nižšie a budú rozdelené na následujúce oblasti, ktoré boli podstatne zmené.

Vloženie potrubia (Insert Pipeline)

Príkaz na vkladanie potrubia má vytvorené nové užívateľské rozhranie. Využíva novú nástrojovú lištu so skrátenými odkazmi a dynamickým ťahaním, pre zvýšenie pružnosti pri manipulácií s existujúcimi potrubiami. Viď. Obr.1.

 

Obr. 1.

Asynchrónne nastavenia počas trasovania potrubí (Asynchronous Piping)

Počas trasovania (ťahania) potrubia dokážete nezávisle meniť tvar potrubia, polomer ohybu potrubia, typ rohu potrubia (ohyb, koleno), alebo databazu vlastností potrubí (Line Stock). Čo zvyšuje výkonnosť používateľov. Viď. Obr. 2.

 

Obr. 2.

Možnosti skrátených odkazov.

Skátené odkazy redukujú počet kliknutí myškou a zlepšujú prístup k jednotlivým príkazom. Viete využiť skátené príkazy na ťahanie a manipuláciu s potrubiami v grafickom okne. Nástrojová lišta pre ťahanie potrubia (Routing Pipeline) poskytuje známe a jednoduché užívateľské rozhranie, ktoré užívateľom umožňuje rýchlejší prístup k základným funkciam čím samozrejme zvyšuje výkonnosť a kvalitu samotnej práce. Viď. Obr. 3.

 

Obr. 3.

Kontrola zvarov pri špecifikáciu riadenej tvorbe potrubí (Specification-Driven Piping)

Dokážete vkladať rôzne typy zvarov na rezy a konce potrubí. Následne dokážete tieto informácie o zvaroch exportovať do súboru *.pcf . Viď.Obr. 4.
Pri špecifikáciou riadenej tvorbe potrubia (Specification-Driven Piping) viete manuálne vytvárať zvary a priradzovať dopĺňujúce informácie ako sú:

  • Číslo zvaru
  • Špecifikácia zvaru
  • Typ zvaru
  • Popis zvaru
  • Poznámka zvaru

 

Obr. 4.

Tvorba externých reprezentácií s dizajnom potrubí.

Viete využívať externé reprezentácie zostáv vrátane potrubných systémov. Externé reprezenácie výrazne znížili požiadavky na systém pre vysoko-kvalitné vizualizácie a rýchlu regeneráciu. Externé zjednodušené reprezentácie sú vytvárané bez modifikácie hlavnej zostavy. Pri tvorbe externých zjednodušených reprezentácií sa automaticky vytvára nová zostava, ktorá je závislá na pôvodnej zostave.

Zobrazovanie informácií o ťahanom potrubí v grafickom okne.

Názov aktívneho potrubia sa zobrazi vpravo dole v grafickom okne. Okrem neho sa zobrazi informacia o aktívnej podzostave, v ktorej sa potrubie nachádza, informácia o type rohu daného potrubia (ohyb, koleno) a informácia o tvare potrubia či je flexibilné, alebo pevné. Viď. Obr. 5.

 

Obr. 5.

Zjednodušené zobrazenie potrubí.

Dokážete prepínať zobrazenie potrubia z objemového na os potrubia pomocou ikonky, alebo nastavením konfiguračnej voľby (display_thick_pipes na NO*) čo je štandardne nastavené. Táto voľba umožňuje zobraziť potrubie ako objemové bez toho, aby som vytváral objem potrubia (Pipe Solid). Toto zjednodušené zobrazenie sa dá využiť aj pri tvorbe výkresov. Zvýšite tým rýchlosť načítavania a regenerácie danej zostavy. Viď.Obr. 6.

 

Obr. 6.

Armatúry, ktorými potrubie len prechádza.

Môžete vkladať armatúry, ktoré neprerušia dané potrubie, ako napríklad objímka, uchytenie a podobne. Viď. Obr. 7.

 

Obr. 7.

Copyright © 2004 - 2024 IPM SOLUTIONS, s.r.o. Všetky práva vyhradené.