Odhlásenie
Späť
HOME
Užívateľ: Firma: [ Zmena osobných nastavení ]                  Pondelok 06.05.2024
Články  

 

 

 

 

 

Presnosť (Accuracy).

 

"Nastavenie presnosti mení výpočtovú presnosť prepočtu tvaru, geometrie súčiastky." To znamená, že možnosť zmeny presnosti dáva užívateľom, možnosť kontrolovať kvalitu Pro/ENGINEER výpočtu modelu geometrie s ohľadom na presné matematické riešenie.

 

Viď. Obr. 1

Určité typy geometrie vyžadujú málo výpočtov pre presné určenie riešenia geometrie, ako napríklad výpočet geometrie roviny, valcovej plochy, alebo kužeľa. Iné typy geometrie,ako napríklad priesečník dvoch plôch vzniknutých ťahaním po krivkách, si vyžadujú oveľa komplexnejší a zložitejší matematický výpočet pre určenie riešenia danej geometrie. V takomto prípade zmena presnosti ovplivní výpočet, aby sa dosiahla prijateľná úroveň konvergencie presného riešenia. Presnosť tiež ovplivňuje aj reprezentáciu objemovej geometrie súčiastky, efektívne využitie pamäte počítača, ukladanie dát a ich zobrazovanie..

Štandardne predvolená relatívna presnosť v Pro/ENGINEERi 0.0012 umožňuje, aby geometria bola vypočítavaná s primeraným optimálnym množstvom výpočtov a v primeranom optimálnom čase. Niekedy sa však môže stať, že špecialny atypický tvar, geometria modelu si vyžaduje, že výpočty geometries ú citlivé na tvar jednotlivých prvkov, alebo celej súčiastky. Zmena presnosti takéhoto tvarovo zložitého modelu “s veľkou úrovňou detailov” môže byť použitá ako posledná možnosť, ako pomôcť systému Pro/ENGINEER vytvoriť geometriu a tvar modelu.

Dôležité poznámky - že...

1) presnosť neovplivňuje počet desatiných miest, ktoré Pro/ENGINEER používa na výpočet geometrie modelu

2) presnosť neovplivňuje výpočty uhlov (napr. Keď sú hrany tangentne)

Relatívna presnosť (Relative Accuracy)

 

Relatívna presnosť je štandardná metóda určovania presnosti, ktorá závisý od úrovne veľkosti detailov na modely vzhľadom k celkovej veľkosti modelu. To odráža všeobecný trend, že menšie modely vyžadujú prísnejšie tolerancie pre výrobu, a naopak.

Všeobecne platí, že by ste mali nastaviť presnosť na hodnotu menšiu ako je pomer strán najkratšej hrany na modely k najdlhšej uhlopriečke boxu, ktorý ohraničuje model. Napísané formou rovnice:

A < F * s / d

Kde

A = doporučená relatívna presnosť

F = faktor založený na časti geometrie (štandardne hodnota 10)

s = najmenšia vzdialenosť, ktorú systém bude považovať za samostatné subjekty (najkratšia hrana modelu)

d = uhlopriečka boxu, ktorého hrany sú rovnobežné s osami štandardného súradnicového systému a ktorý uzatvára respk. Ohraničuje model

Viď. Obr. 2 Najmenší rozmer (s) a najväčší rozmer (d) na modely

Tento vzťah naznačuje, že klesajúca hodnota relatívnej presnosti pre daný model zvýši schopnosť Pro/ENGINEERa merať kratšie vzdialenosti a jemnejšie detaily v tomto modeli. Presnosť v skutočnosti určuje minimálna vzdialenosť medzi dvoma entitami (body, hrany, plochy), ktoré sú považované za samostatné entity v priestore pre geometriu výpočtu. To poskytuje výhodu, že Pro/ENGINEER je schopný vytvoriť geometriu, ktorú by inak nebolo možné vytvoriť vzhľadom k zanedbateľným rozdielom v postavení v 3D priestore.

F faktor popisuje túto rovnicu pre presnejší opis toho, ako kód aplikácie Pro/ENGINEER popisuje geometriu modelu. Je určovaný časťou geometrie a jeho hodnota je väčšinou menšia, alebo rovna 10. V najjednoduchšom prípade model pozostávajúci z obdĺžnika (extrude) a jednoduchého extrudovaného výrezu (CUT), je hodnota F faktora asi 10. Všeobecne však tento F faktor má hodnotu 3 alebo menej.

Veľkosť uhlopriečky modelu jedine narastá. Napríklad, ak odrežeme polovicu modelu, tak hodnota veľkosti uhlopriečky nebude menšia, ostáva na pôvodnej hodnote.

Pre ilustráciu významu tejto rovnice, si ukážeme nasledujúci príklad: Máme model plechovej dosky, ktorej najdlhšia uhlopriečka modelu má dĺžku 2000 mm, presnosť je nastavená štnadardná 0.0012, najmenšia hrana, ktorá je stále identifikovateľná je 1/10 * 0.0012 * 2000 mm = 0.24 mm. Ak zmeníme presnosť modelu na 0.00005, tak najmenšia hrana bude mať do 0.01 mm.

 

Viď. Obr. 3 Presnosť 0,0012 Rozmer zrazenia 0,2 mm

 

Viď. Obr. 4 Nedá sa zmeniť hodnota zrazenia z 0,2 mm na 0,01 mm (limitované definovanou presnosťou)

 

Viď. Obr. 5 Presnosť 0,00005 a nasledne zmena rozmeru zrazenia na 0,01 mm

Ak najdlhšia uhlopriečka bude dĺžky 1 mm a presnosť bude štandardná, tak najmenšia hrana môže byť dlhá do 0.00012 mm. S zložitejšiou geometriou, tieto hodnoty predstavujú dolnú hranicu toho, akú vzdialenosť možno rozoznať na modeli. Vo všeobecnosti platí, že najkratšia vzdialenosť bude 3 násobok týchto hodnôt. Majte na pameti, že táto hodnota najkratšej dĺžky sa mení v závislosti na zmene hodnoty uhlopričky modelu (pridávanie nových prvkov a pod.).

Treba zobrať na vedomie, že vzťah popísaný vyššie je aproximáciou (priblížením), ktorú používa Pro/ENGINEER pre matematické riešenie popisu geometrie modelu. Treba si tiež uvedomiť, že klesajúca hodnota presnosti (vyššia presnosť) vedie k zvýšeniu času regenerácie, zvýšeniu veľkosti modelu takmer o polovicu a k vyšším nárokom na pamäť počítača. Všeobecne platí, že čím viac výpočtov je nutné pre výpočet geometrie, tým viac priestoru potrebujem pre ukladanie dodatočných informácií.

Absolútna presnosť (Absolute Accuracy)

 

Absolútna presnosť môže byť definovaná pre model ako alternatíva relatívnej presnosti. Určenie absolútnej presnosti je definované vzťahom:

Absolútna presnosť = Relatívna presnosť * Veľkosť modelu

Veľkosť modelu sa zistí cez menu Info ▶ Model Size

 

Viď. Obr. 6

Vo všeobecnosti sa používa relatívna presnosť, jedine že sa vyskytnú špeciálne prípady, tak sa definuje absolútna presnosť. Napríklad absolútna presnosť sa zvykne používať pri importovanej geometrii, alebo keď sa definuje operácia zostavného spájania (assembly Merge operation). Nastavenie absolútnej presnosti pre dva modely na rovnakú hodnotu zabepečí zobrazenie oboch modelov v rovnakej presnosti.

Typickým príkladom použitia absolútnej presnosti je, keď spájam (Merge) veľmi malý model s relatívne veľkým modelom. Malý model, môže obsahovať drobné geometrie, na ktoré postačuje jeho definovaná relatívna presnosť. Keď však tieto drobné geometrie spojíme s veľkým modelom, tak relatívna presnosť veľkého modelu nemusí vyhovovať extrémne malej geometrii, ktorú sme pripojili (nedokáže ju vytvoriť). Nastavíme absolútnu presnosť veľkého modelu tak, aby zodpovedala malému modelu. Potom veľký model bude rátať extrémne malú geometriu tak, ako by to rátal malý model.

 

Viď. Obr. 7 Zmena veľkosti modelu spôsobená zmenou tolerancie

Copyright © 2004 - 2024 IPM SOLUTIONS, s.r.o. Všetky práva vyhradené.