Odhlásenie
Späť
HOME
Užívateľ: Firma: [ Zmena osobných nastavení ]                  Štvrtok 28.03.2024
Články  

 

 

 

 

Ako porovnávať 3D modely v PTC Creo Parametric 3.0


Často sa stretávame s problémom, že máme rovnaké modely, v rôznych verziách a nevieme ako sa tie modely odlišujú, alebo máme tvarovo podobné modely, kde je na prvý pohľad ťažké určiť aký je medzi nimy rozdiel. Z toho nám vyplývajú mnohé otázky. Čo som zmenil a uložil? Ktoré prvky som vymazal? Ktorý rozmer som upravil? Atď. Popíšeme si dva spôsoby, ako zistiť rozdiel medzi 3D modelmi. Prvý spôsob je manuálny a druhý spôsob je automatický.

    Manuálne porovnávanie 3D modelov

Manuálne porovnávanie 3D modelov viem realizovať tak, že si vytvorím pomocnú zostavu. Do nej si vložím model_1.prt a model_2.prt.

Viď. Obr. 1

Porovnám si prvkovú šturktúru v strome modelu. Či sú prvky rovnaké, alebo odlišné.

Viď. Obr. 2

Vizuálne si porovnám aj samotné modely. Napr. Jeden model má dieru, zrazenie hrany a druhý to nemá. Tu je ťažké určiť pokiaľ sú zmeny v rozmeroch len minimálne napr. Rozdiel o 1 – 2 mm. To je veľmi ťažko odhaliť vizuálnym porovnávaním. Musím si vybrať rovnaké prvky v strome modelu a dať ich editovať. Vtedy sa mi zobrazia hodnoty prvkov, ktoré si viem porovnať.

Viď. Obr. 3

Je to časovo veľmi náročné a nespoľahlivé, pretože musím takto prejsť všetky prvky modelov. Týmto spôsobom neviem porovnávať rôzne verzie rovnakého modelu. Musel by som vytvoriť kópiu verzie pre porovnanie.

    Automatické porovnávanie 3D modelov

Automatické porovnávanie 3D modelov vieme realizovať pomocou príkazu „Compare Part“ v záložke „Tools“ na úrovni modelu. Môžeme porovnávať dve rôzne verzie rovnakého modelu, alebo dva rôzne modely. Porovnávať modely vieme podľa prvkov „By Feature“, alebo podľa ich geometrie „By Geometry“.

Porovnávanie podľa prvkov.

Porovnávaním podľa prvkov porovnávame, či dané modely majú rovnaké prvky, ktoré prvky majú odlišné, rozmery prvkov a pod.. V podstate porovnávame, všetko čo sa týka prvkov.
Otvoríme si napr. Model_1.prt, ktorý chceme porovnať a klikneme na príkaz „Tools > Compare Part > By Feature”. Otvoríme verziu rovnakého modelu, alebo iný model s ktorým chceme porovnávať už otvorený model_1.prt. V prehliadači sa nám zobrazia informácie o porovnávaných modeloch. Otvorí sa nám aj kópia druhého modelu “model_2.prt” pod názvom “model_2_CM0.prt”. V prehliadači nájdeme informácie o metadátach, o geometrii, o výkresoch, o kozmetických prvkoch atd.. Presne vieme vyčítať, ktorý prvok v akom modely sa nachádza. Ktoré prvky majú rôzne rozmery. Vieme si zobraziť jednotlivé kóty v porovnávaných modeloch.

Viď. Obr. 4


Porovnávanie podľa geometrie.

Porovnávaním podľa geometrie porovnávame geometrické odchýlky modelov. PTC Creo Parametric na to používa analýzu, ktorá vytvára pole bodov na prvom modely, tie potom preloží a zarovná na druhom modely. Následne vytvára farebné zobrazenie odchýlok geometrie modelov, ktoré zobrazí v grafickom okne PTC Creo Parametric.
Otvoríme si napr. Model_1.prt, ktorý chceme porovnať a klikneme na príkaz „Tools > Compare Part > By Geometry”. Otvoríme verziu rovnakého modelu, alebo iný model s ktorým chceme porovnávať už otvorený model_1.prt. Otvorí sa nám dialógové okno “Diff Geom”. V dialógovom okne “Diff Geom” môžete nastaviť hustotu bodov (v akej vzdialenosti budú od seba body v poli bodov) zadaním hodnoty “Measurement Spacing” a môžete nastaviť toleranciu zobrazenia bodov zadaním hodnoty “Tolerance”. Jednotky zadanej vzdialenosti a tolerancie zodpovedajú jednotkám modelu. Zadať toleranciu znamená, zobraziť geometrickú odchýlku modelov, ktorá je väčšia ako zadaná hodnota. Napríklad, ak potrebujeme zistiť odchýlky väčšie ako 1 mm, tak zadáme toleranciu 1. Farebne sa nám zobrazie geometrické rozdiely väčšie ako 1 mm. Modrou farbou sú vykreslené odobratia materiálu, červenou farbou sú pridania materiálu a zelenou farbou sú vykreslené nezmenené geometrie.

Viď. Obr. 5

Viď. Obr. 6

Ako porovnávať 3D modely si môžete pozrieť vo videoukážke na následujúcom odkaze:

Copyright © 2004 - 2024 IPM SOLUTIONS, s.r.o. Všetky práva vyhradené.