Odhlásenie
Späť
HOME
Užívateľ: Firma: [ Zmena osobných nastavení ]                  Nedeľa 28.04.2024
Články  

 

 

 

 

Ako riadiť štrukturálne a tepelné sily aplikované v 3D CAD systéme Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER) (Pro-E) Mechanica použitím Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER) parametrov.

Sily definované v Pro/E Mechanica akceptujú vstupné hodnoty Pro-E parametrov. Toto je veľmi dôležitý nástroj a spôsob ktorý umožňuje kombinovať viaceré moduly tohto systému – napr. Pro-E Mechanism Dynamics a Pro/E Behavioral Modeling – bez straty akýchkoľvek infomácií. Tento nástroj ponúka ďalšie výhody pri použití v Pro/E Mechanica Sensitivity (citlivostná analýza) Lokálna a globálna – a Optimization Studies (optimalizaťná analýza) kde vstupné hodnoty určujúce veľkosť sily sú systémovou poremennou.

 

 

V následujúcich krokoch je definovaný postup ako riadiť sily cez parametre pre verziu Pro/E Wildfire 3.0, ale môžte si to upraviť podľa tohto návodu aj do starších verzií, až po verziu 2001:

  • Vytvorme si parameter typu “Real Number” (reálne číslo) z Pro/E menu výberom: >Tools >Parameters, (>nástroje>parametre) (Obr. 1.)
  • Spustíme si MECHANICA modul výberom z horného menu: >Applications >Mechanica, (>aplikácie>mechanika)
  • Spustíme si menu pre definovanie zaťažujúcej sily cez menu: >Insert >Force/Moment Load, (>vložiť>silové/momentové zaťaženie) (alebo budeme definovať iný spôsob zaťaženia), alebo klikneme na ikonku nové zaťaženie silou, alebo momentom. (Obr. 2.)
  • Vyplníme otvorené dialógové okno – pre definovanie smeru pôsobenia danej sily — napíšte názov parametra vytvoreného v Pro/E (Obr. 3.)
  • Kladný alebo záporný smer sily definujeme znamienkom + alebo -, ktoré napíšeme pred daný parameter
  • Pozrime si náhľad ako nám sila pôsobý a prípadne zmenme jej smer, ak si to okolnosti vyžadujú
  • Teraz možme meniť veľkosť pôsobiacej sily zmenou hodnoty daného parametra v Pro/E. Tiež vieme tento parameter použiť ako konštrukčnú premennú “Design Variable” v optimalizačnej štúdii (Optimization Study), napr. počas hľadania minimálnej hmotnosti súčiastky, pri zadaní hraničných rozmerov pre daný rozmer respk. zadanú konštrukčnú premennú. (Obr. 4.)

Tiež môžte kombinovať parametre určené a vytvorené z rôznych Pro/E analýz, napr. Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER) Mechanism Dynamics (dynamické analýzy), Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER) Mechanica, Mathcad,alebo Excel Analýzy.

Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER) Behavioral Modeling Citlivostné (Sensitivity) a Optimalizačné (Optimization) štúdie Vám ponúknu ešte viac výhod tejto funkčnosti.

Obr. 1.

Obr. 2.

Obr. 3.

Obr. 4.

 

Copyright © 2004 - 2024 IPM SOLUTIONS, s.r.o. Všetky práva vyhradené.