Odhlásenie
Späť
HOME
Užívateľ: Firma: [ Zmena osobných nastavení ]                  Pondelok 29.04.2024
Články  

 

 

 

 

Definovanie rel ácií pre pružinu, aby bola flexibilná.

Version: Pro/E Wildfire, Wildfire2.0 and Wildfire3.0

Môj model pružiny nepracuje ako by som očakával, keď jej nadefinujem funkčnosť flexibility v Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER)i. Namiesto stláčania respk. naťahovania pružiny sa na mojej pružine pri zmene jej dĺžky redukuje počet závitov pri nadefinovaní jej flexibility. Čo mám robiť ?

 

Keď vytvárame pružinu použitím príkazu Ťahanie po skrutkovici (helical sweep), tak zadávame stúpanie závitu pružiny. Stúpanie závitu je zadávané ako konštanta. Práve to spôsobuje to, že keď zmeníte dĺžku pružiny, tak Vám systém automaticky zredukuje počet závitov. Pri stlačení nám uberie počet závitov a pri natiahnutí pružiny nám pridá počet závitov. Na odstránenie tohto problému potrebujeme zadať reláciu, ktorá nám bude definovať konštantný počet závitov pružiny, čím sa takáto pružina bude správať logicky (pri stlačení sa bude meniť stúpanie závitov a nie ich počet a naopak).

Príklad:
1. Otvorme si model pružiny, a kliknime na menu Nástroje>Relácie (Tools > Relation).


2. Zobrazí sa nám dialógové okno Relácie. Potom, prejdime kurzorom na model pružiny a vyberme ju. Na obrazovke sa nám zobrazia príslušné kóty.

3. Ďalej, v rozbaľovacom menu Správca Ponuky (menu manager), špecifikujme, ktoré rozmery pružiny sa nám majú zobraziť. Pre náš prípad vyberme profil (Profile) a kliknime Done.

4. Zobrazili sa nám potrebné parameter kót. Všimnite si, ako ľahko môžme vidieť stúpanie závitu pružiny d5 a dĺžku pružiny d4. (Tieto parametre môžu mať vo vašom modely iné hodnoty, preto dávajte pozor pri ich výbere, aby vytvorená relácia bola dobrá)

5. V dialógovom okne relácií napíšte rovnicu, ktorá definuje konštantný počet závitov pružiny.
Stúpanie závitu (PITCH) = Dĺžka pružiny (SPRING LENGTH) / Počet závitov (NUMBER OF COILS)
Rovnica pre náš prípad vyzerá takto:
d5 = d4 / 10
(Zamkly sme počet závitov na 10)

6. Potvrdíme okno relácií a zregenerujeme model. Teraz bude pružina pracovať správne, keď budeme modifikovať jej dĺžku.

Copyright © 2004 - 2024 IPM SOLUTIONS, s.r.o. Všetky práva vyhradené.