Odhlásenie
Späť
HOME
Užívateľ: Firma: [ Zmena osobných nastavení ]                  Nedeľa 28.04.2024
Články  

 

 

 

 

Konverzia - jedna z možností tvorby geometrie plechových súčiastok

 

 

 Obr. 1

 

Obr. 2

 

 Obr. 3

 

 Obr. 4

 

 Obr. 5

Je viacero spôsobov ako začať vytvárať plechové súčiastky v Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER)i. Vieme začať vytvárať plechovú súčiastku priamo v rozhraní plechových súčiastok, alebo vytvoriť objemový model v Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER)i a potom transformovať jeho objemovú geometriu na geometriu plechovej súčiastky do rozhrania plechových súčiastok.

Ukážeme si tvorbu plechovej súčiastky druhým spôsobom, čiže si vytvoríme základnú objemovú geometriu, potom vyberieme Sheetmetal (Plechové súčiastky) v menu Applications (Aplikácie) (Viď. Obr. 1).

Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER) nás vyzve aby sme vytvorili shell (škrupinu) z daného modelu výberom plôch, ktoré budú odstránené, a následne priradíme hrúbku stien danej škrupine. Pokiaľ máme vytvorenú škrupinu, model sa bude nachádzať v rozhraní plechových súčiastok a mi potrebujeme urobiť rozvinutie daného plechu.

Zatiaľ máme všetky hrany úplne spojené. Musíme príslušné potrebné hrany rozrezať a iné hrany zaobliť. To vykonáme použitím konverzie kliknutím na ikonku Create Conversion (Vytvorí Konverziu) (Viď. Obr. 2). Môžme rozrezeť dve zadné hrany, aby sme mohli vytvoriť rozvinutie danej súčiastky, a pridať ohyb pre tri predné hrany.

Súčiastka si vyžaduje ešte dve surface rips (plošné odrezania), ktoré nám odstránia material z dvoch dolných čelných rohov (Viď. Obr. 3).

Potom ešte musíme vytvoriť regular rip (nastrihnutie) pre rozdelenie zostávajúcich troch čelných plôch do samostatných častí. (Viď. Obr. 4)

Na základe ukončenia vyššie uvedených krokov. Môže byť táto plechová súčiastka rozvinutá. (Viď. Obr. 5), ktorý reprezentuje rozvinutý tvar danej súčiastky.

Copyright © 2004 - 2024 IPM SOLUTIONS, s.r.o. Všetky práva vyhradené.