Odhlásenie
Späť
HOME
Užívateľ: Firma: [ Zmena osobných nastavení ]                  Pondelok 29.04.2024
Články  

 

 

 

 

Tvorba plochy použitím 6 hrán (N-stranová záplata, N-sided Patch)

Version: 2001, Wildfire, Wildfire2.0, Wildfire3.0  

Väčšina softvérov určných na tvorbu plôch potrebuje minimálne 4 ohraničujúce hrany respk. strany aby vedeli vytvoriť plochu, ktorá sa dá voľne formovať použitím kriviek, alebo bodov (NURBS and Bezier). Avšak, keď sa konštruktér stretne s 5 ohraničujúcimi hranami respk. stranami, musí plochu rozdeliľ na 2 a viac častí aby ju vedel vytvoriť.


Použitím parametrického plošného modelovania v Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER)i, si konštruktér vie vytvoriť plochu použitím 5 a viac ohraničujúcich hrán respk. strán. Tento nástroj, N-stranová záplata (N-Sided Patch), síce neumožňuje vytvárať flexibilné plochy, voľne formovateľné plochy, ale poskytuje najrýchlejšie riešenie umožňujúce tvorbu N-stranových záplat.

Kliknite sem pre stiahnutie dát k tomuto príkladu, skôr ako začnete.


Na začiatok, si otvorte súčiastku N-sided_patch.prt po úspešnom stiahnutí a rozbalení. Uvidíte model ako na Obrázku nižšie.

Nástroj N-stranová záplata (N-sided patch) nájdete v menu Vložiť>Pokročilé>Kónická plocha a N-stranová záplata (Insert>Advanced>Conic Surface and N-Sided patch)

 

Potom, vyberte v Správca ponuky>N-stranova plocha>hotovo (Menu Manager>N-Sided Surf>Done).

Systém Vás požiada o vybratie ohraničujúcich hrán.

Vyberte všetkých 6 hrán (zvýraznených červenou) ako na obrázku dole. Potom kliknite na Hotovo (Done) v dolnom menu.

Potom vyberte ohraničenie (Boundary) # 1, Tangent a Hotovo (Done) v menu manager. Následne kliknite na tlačítko OK v dialógovom okne Boundary #1.

                  

Opakujte tento krok pre ohraničenie #2 až ohraničenie #6. Týmito krokmi definujete základné podmienky pre napojenie sa vytváranej plochy k ohraničujúcim plochám. Výsledok vidíte na obrázku nižšie.

Obrázky nižšie zobrazujú vytvorenú plochu v tieňovanom a drôtenom zobrazení. Okrem toho si môžte pozrieť už hotovú súčiastku, N-sided_patch_done.prt, ktorá tam už bola vytvorená.

Copyright © 2004 - 2024 IPM SOLUTIONS, s.r.o. Všetky práva vyhradené.