Odhlásenie
Späť
HOME
Užívateľ: Firma: [ Zmena osobných nastavení ]                  Pondelok 29.04.2024
Články  

 

 

 

 

 

 Obrázok1

 

 Obrázok2

 

 Obrázok3

 

 Obrázok4

Prekročenie 30-stupňového limitu pre prvok Úkos

 

 

Použitie prvku Úkos v Pro-E je limitované hodnotou úkosu 30 stupňov. Z pohľadu PTC, ak je uhol väčší než 30 stupňov, už to nie je brané ako úkos, ale ako niečo iné.


Ak potrebujete vytvoriť úkos presahujúci 30 stupňovú hranicu, existuje zopár vhodných riešení ako takýto prvok vytvoriť.


Najjednoduchší spôsob ako natiahnuť úkos za túto hranicu je použiť uhlovú úkosovú riadiacu rovinu. V jednoduchosti, uhol úkosu je meraný relatívne k “Draft Dir” – Smer Úkosu (rovina ktorou je riadený smer úkosu). Ak si vytvoríte pomocnú rovinu, ktorej poloha bude riadená prostredníctvom uhlovej kóty môžete túto rovinu použiť k vytvoreniu úkosu presahujúceho 30 stupňovú hranicu.


Ako príklad, Obrázok1 zobrazuje model so zvýraznenou rovinnou plochou, ktorá bude úkosovaná. Požadovaný uhol úkosu je 45 stupňov. Obrázok2 znázorňuje 30 stupňový úkos ako Pro/E úkosovaný prvok. Pomocou vloženej pomocnej roviny DTM 1 ako znázorňuje Obrázok3, ktorá je použitá ako referencia pre určenie “Draft Dir” - Smeru Úkosu dokážeme uhol úkosu natiahnuť na 45 stupňov.


Skutočný uhol úkosu je momentálne súčtom uhlov DTM 1 a úkosovaného prvku. Nie je podstatné na ktorom prvku aký uhol je, pre celkovú hodnotu úkosu je dôležitý ich súčet (v našom prípade 20 a 25 stupňov je v súčte 45 stupňov).

Pravdu povediac táto metóda sa dá využiť iba v štandardných prípadoch nakoľko úkosované plochy sú vytvárané relatívne k uhlovej rovine. To znamená, že krivkové plochy budú mať variabilný úkos a nové pomocné prvky musia byť vytvorené pre každú neparalelnú rovinnú plochu, ktorá bude úkosovaná.


Pre nerovinné plochy je samozrejmé vytvorenie Úkosu využitím prvku Sweep – Ťahanie prierezu po Trajektórii, alebo pre komplikovaniejšie oblasti aj Variable Section Sweep – Ťahanie variabilného prierezu po Trajektórii.


Úkos zobrazený na Obrázku4 je vytvorený v dvoch krokoch (DTM 1 a prvok Úkos). Pre použitie vo vhodnom prípade je to celkom šikovný trik ako presiahnuť 30 stupňovú hranicu úkosu.

Copyright © 2004 - 2024 IPM SOLUTIONS, s.r.o. Všetky práva vyhradené.