Odhlásenie
Späť
HOME
Užívateľ: Firma: [ Zmena osobných nastavení ]                  Štvrtok 02.05.2024
Články  

 

 

 

 

Roznásobenie (Pattern) po krivke

Vytvoriť roznásobené prvky po krivke sa zdá nemožné? Tu je niekoľko jednoduchých krokov ako takéto roznásobenie vytvoriť:

1. Vytvorenie riadiacej krivky:

Môže to byť ľubovoľná kontinuálna krivka vytvorená ako prvok. Vo verzii Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER) Wildfire 2.0 vytvorenie pomocného prvku sa nachádza v hlavnej nástrojovej lište: Insert > Model Datum > Curve...

2. Vytvorenie bodu na krivke:

Insert > Model Datum > Point... Vyberte novovytvorenú krivku (nezabudnite vybrať celú krivku). Nastavte hodnotu štartovacieho bodu na hodnotu 0 a ponechajte prednastavenú mieru na Ratio (hodnota Ratio je v rozpätí 0 až 1).

3. Vytvorenie roznásobenia bodu:

Vyberte bod na krivke a v pravom tlačidle na myši vyberte voľbu Pattern... Ponechajte nastavený typ roznásobenia (Dimension Pattern) a vyberte kótu prírastku roznásobenia a nastavte hodnotu menšiu ako 1.

Pozn.: Obvykle je vhodné zapísať relatívnu vzdialenosť a prírastok roznásobenia do relácii a ponechať systém Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER) prerátať tieto dve hodnoty na základe požadovaného počtu roznásobených prvkov.

/* pattern bodu na krivke
d19=1/(p24+1)
d27=d19

4. Vytvorenie osi na prvom pomocnom bode:

Insert > Model Datum > Axis... Pomocou multivýberu (za použitia klávesy CTRL) vyberte prvý bod na krivke a pomocnú krivku. Týmto spôsobom vytvoríte pomocnú os, ktorá bude prechádzať bodom a zároveň bude tangentná k danej krivke.

5. Vytvorenie pomocnej roviny na prvom pomocnom bode:

Insert > Model Datum > Plane... Vyberte prvý bod a novovytvorenú os (cez bod, kolmo na os).

6. Vytvorenie prvku(ov) pre roznásobenie:

V tomto príklade, je vytvorené pridávanie materiálu okolo vytvorenej osi (Revolve Tool) a následné odobratie materiálu za použitia Extrude Tool.

7. Roznásobenie (Pattern) prvkov:

Pre roznásobenie vytvorených prvkov máte dve metódy.  Jednotlivé prvky roznásobujete samostatne za použitia Referenčného Patternu v závislosti na roznásobenom bode na krivke, alebo vytvoríte jednu skupinu prvkov (Group) a celú skupinu roznásobíte pomocou Referenčného Patternu.


Copyright © 2004 - 2024 IPM SOLUTIONS, s.r.o. Všetky práva vyhradené.