Odhlásenie
Späť
HOME
Užívateľ: Firma: [ Zmena osobných nastavení ]                  Pondelok 29.04.2024
Články  

 

 

 

 

Špeciálne úpravy textu poznámok, prípadne samotných znakov

 

   Poznámky v Pro/E môžu byť vytvorené okrem základného tvaru (len text poznámky) aj s použitím špeciálnych znakov, ktorých výsledkom je osobitné naformátovanie textu poznámky, resp. len samotných znakov textu poznámky. Medzi tieto špeciálne druhy naformátovania patrí napr.:

- orámovanie textu, resp. samotného slova v texte, tzv. „box text“

- horný index, tzv. „superscript“

- dolný index, tzv. „subscript“

- jednotlivé vyššie spomenuté úpravy len samotných slov a znakov textu

Orámovanie textu


   Zadefinovanie znaku „@[“ pred text (znak) alebo symbol a „@]“ za text (znak) alebo symbol spôsobí ohraničenie daného textu, znaku alebo symbolu. Aplikácia v samotnej poznámke je nasledovná:

Táto poznámka obsahuje @[orámovaný text ("box text")@]

a výsledkom je (Obr. 1):

 

 
 Obr. 1

    Treba si všimnúť, že len niektoré slová sú v rámčeku, a to tie, ktoré sú zahrnuté v znakoch „@[“ a „@]“. Pomocou týchto znakov môže užívateľ orámovať ľubovoľné slovo, resp. len jeden znak v slove.


Horný index


   Použitie horného indexu v texte riadi tiež špeciálny znak „@+“ pred text (znak) alebo symbol a „@#“ za text (znak) alebo symbol. Aplikácia v samotnej poznámke je nasledovná:

V tomto riadku sa nachádza @+horný index ("superscript")@#

a výsledkom je (Obr. 2):

 
 Obr. 2

 

Dolný index


   Použitie dolného indexu v texte riadi tiež špeciálny znak „@-“ pred text (znak) alebo symbol a „@#“ za text (znak) alebo symbol. Aplikácia v samotnej poznámke je nasledovná:

V tomto riadku sa nachádza @-dolný index ("subscript")@#

a výsledkom je (Obr. 3):

 
 Obr. 3

 

Zmena veľkosti slova resp. len znaku v texte poznámky


   Výška slova v texte, resp. len jedného znaku v slove s dá meniť menuálne. Celý postup v tomto prípade spočíva v rozdelení celej poznámky na rozličné časti a zmena výšky textu, znaku, slova sa aplikuje len na túto časť. Netreba ale zabudnúť, že i po takomto rozdelení sa poznámka chová ako jeden objekt a teda aj manipulácia s ňou je rovnaká ako pred rozdelením, čiže ako s jedným objektom. Na rozdelenie textu poznámky do takýchto častí, kliknite na poznámku pravým tlačítkom myšky a vyberte „Properties“. Kliknite sa do záložky „Text“.
Klasická poznámka má tvar:

V tomto riadku sa nachádzajú rôzne veľkosti samotných znakov

   Chceme zmeniť veľkosť písmena „V“ v každom ďalšom riadku tejto poznámky. Tvar ďalších poznámok bude nasledovný:

{10:V}{11: tomto riadku sa nachádzajú rôzne veľkosti samotných znakov}
{12:V}{13: tomto riadku sa nachádzajú rôzne veľkosti samotných znakov}

   Okrem tohto rozdelenia je potom už len potrebné pre každú túto časť tejto poznámky nadefinovať rôznu veľkosť písma (štýl textu). Kliknutím na poznámku raz a následne chodením kurzorom ponad danú poznámku sa nám predzvýrazňujú dané časti poznámky. Kliknutím na jednu z nich sa označí červenou farbou a pod pravým tlačítkom myšky zvolíme „Text Style“. Po navolení veľkosti potvrdíme „OK

   Výška slova v texte, resp. len jedného znaku v slove s dá meniť menuálne. Celý postup v tomto prípade spočíva v rozdelení celej poznámky na rozličné časti a zmena výšky textu, znaku, slova sa aplikuje len na túto časť. Netreba ale zabudnúť, že i po takomto rozdelení sa poznámka chová ako jeden objekt a teda aj manipulácia s ňou je rovnaká ako pred rozdelením, čiže ako s jedným objektom. Na rozdelenie textu poznámky do takýchto častí, kliknite na poznámku pravým tlačítkom myšky a vyberte „Properties“. Kliknite sa do záložky „Text“.Klasická poznámka má tvar:   Chceme zmeniť veľkosť písmena „V“ v každom ďalšom riadku tejto poznámky. Tvar ďalších poznámok bude nasledovný:   Okrem tohto rozdelenia je potom už len potrebné pre každú túto časť tejto poznámky nadefinovať rôznu veľkosť písma (štýl textu). Kliknutím na poznámku raz a následne chodením kurzorom ponad danú poznámku sa nám predzvýrazňujú dané časti poznámky. Kliknutím na jednu z nich sa označí červenou farbou a pod pravým tlačítkom myšky zvolíme „Text Style“. Po navolení veľkosti potvrdíme „OK


a výsledkom je:

 
 Obr. 4

   Celkové zobrazenie z výkresového takto upravených poznámok prostredia je nasledovné (Obr. 5):

 
 Obr. 5

 

Copyright © 2004 - 2024 IPM SOLUTIONS, s.r.o. Všetky práva vyhradené.