Odhlásenie
Späť
HOME
Užívateľ: Firma: [ Zmena osobných nastavení ]                  Nedeľa 28.04.2024
Články  

 

 

 

 

 

 

Tvorba kotúčovej pružiny pomocou rovnice v systéme Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER)


Nástroj na vytvorenie pomocnej krivky z rovnice je veľmi užitočný napríklad pri tvorbe kotúčovej pružiny alebo rovinnej pružiny v systéme Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER). Vytvoríme si pomocnú krivku z rovnice, ktorá bude slúžiť ako trajektória a potom po tejto krivke vytiahneme požadovaný prierez.

 

 

 1. Vytvorte si novú súčiastku. Z ponuky ikon pomocných prvkov vyberte ikonu pre tvorbu pomocných kriviek.

2. V rozbaľovacom menu vyberte možnosť From Equation (Z rovnice) a kliknite na Done (Hotovo).


3. Krivka: V dialógovom okne pre tvorbu krivky máte za úlohu zvoliť koordinačný systém (CSYS). Zvoľte Csys (Koord. sys.).


4. Bude potrebné nadefinovať typ koordinačného systému. Pre naše potreby zvoľte Cylindrical (Valcový) a pokračujte ďalším krokom.


5. Zobrazí sa okno s Poznámkovým blokom, kde je potrebné zadať rovnicu. Na vytvorenie požadovanej krivky môžete zapísať vhodnú matematickú rovnicu. Pre skrutkovicovú krivku v jednej rovine bude rovnica vyzerať nasledovne

R = 50 + t * (120)
Theta = t * 360 * 5
Z = 0

 

 

6. Hodnoty môžete nahradiť vlastnými hodnotami pre vytvorenie požadovanej krivky. Obrázok nižšie vám lepšie pomôže pochopiť význam jednotlivých hodnôt.


7. Po dokončení rovnice kliknite v dialógovom okne pre tvorbu krivky na OK. Na pracovnej ploche by sa mala objaviť špirálovitá krivka ako je na obrázku nižšie.

 

No a nakoniec môžete použiť prvok ťahania prierezu po trajektórii a dokončiť kotúčovú pružinu.

Copyright © 2004 - 2024 IPM SOLUTIONS, s.r.o. Všetky práva vyhradené.