Odhlásenie
Späť
HOME
Užívateľ: Firma: [ Zmena osobných nastavení ]                  Štvrtok 02.05.2024
Články  

 

 

 

 

Vynášanie pozícií (BOM Balloons) vo Wildfire 2.0

S príchodom novej verzie Creo Elements/Pro (predtým Pro/ENGINEER) Wildfire 2.0, sa výrazne zlepšila tvorba Pozícií kusovníka (BOM Balloons) v opakujúcej sa oblasti (repeat regions). Sú to dve najväčšie výhody pre konštruktérov čo sa týka skrátenia času tvorby pozícií. Prvá výhoda (1) zarovnanie pozícií (cleaning up BOM Balloons) pre výkresy veľkých zostáv a druhá výhoda (2) je zobrazenie pozícií za účelom ukázať pozície všetkých požadovaných súčiastok rovnakého názvu (napr. Skrutky, matice, podložky a pod.).

1. Prvá výhoda:

 Vo verzii Wildfire 2.0 pribudli ďalšie konfiguračné voľby pre výkresy, použitím ktorých si vieme ako užívatelia kontrolovať, resp. nastaviť umiestnenie pozície na výkrese, vzdialenosti medzi pozíciami, odsadenie pozície od pohľadu a pod.. Tieto voľby môžu byť použité na kontrolu resp. všeobecné nastavenie čo sa týka umiestnenia pozícií vo výkrese: viď príloha (tabuľka s popisom konf. volieb).

Po vykonaní tohto nastavenia už konštruktér nemusí nič iné nastavovať, aby si definoval požadované umiestnenie pozícií na výkrese.

2. Druhá výhoda:

 Vo verzii Wildfire 2.0, Zobrazenie jednoduchých pozícií pre všetky viacnásobne vložené súčiastky. Napríklad, Ak je skrutka vložená v zostave 10 krát tak vieme zobraziť aj 10 krát jej jednoduchú (simple) pozíciu, čo doposiaľ nebolo možné. Dala sa zobraziť len pozícia s množstvom (Quantity) pre jednu skrutku a túto pozíciu následne rozdeliť (split) na zvyšných 9 skrutiek. Toto už nie je potrebné robiť vo verzii Wildfire 2.0. Pozície vieme zobraziť priamo pre viacnásobne vložené komponenty, bez toho aby sme ich potom následne museli rozdeľovať (split)!

Ako na to:

1.V prvom rade si urobíme vyššie popísané nastavenia konfiguračného súboru pre výkresy, podľa našich vlasných požiadaviek resp. podľa používaných noriem. Tento konfiguračný súbor nájdeme cez menu Súbor>Vlastnosti>Možnosti výkresu (File>Properties>Drawing Options) vo výkresovom mode.

2.Predpokladám že máte už vytvorený kusovník. V menu Tabuľka>Pozície Kusovníka>Nastaviť Oblasť>S množstvom (Table>BOM Balloon>Set Region>With Qty) si vyberte požadovanú opakujúcu sa oblasť (Repeat Region), pre ktorú budete definovať pozície. Potom si vyberte Tabuľka>Pozície Kusovníka>Vytvoriť Pozície>Comp&View (Table>BOM Balloon>Create Balloon>Comp&View) Obr.1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skôr než začnete vyberať jednotlivé komponenty z obrazovky, použite vyhľadávací nástroj (Search Tool - klávesová skratka Ctrl + F) pre automatické vyhľadanie všetkých viacnásobne vložených súčiastok. Dá sa to vykonať aj ručne vybratím jednotlivých súčiastok na obrazovke, ale je to zdĺhavé. Napríklad v prípade že máme veľmi veľa malých skrutiek vo veľkej zostave, tak je oveľa rýchlejšie si ich dať vyhľadať ako ich ručne vyberať. Obr.2

 

 

 

 

 

 

 

Pre automatické vyhľadávanie si nadefinujeme, že chceme vyhľadať súčiastku podľa jej názvu napr. *BOLT* . Potom si dané súčiastky vyberieme a potvrdíme výber. Obr. 3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Potom je užívateľ vyzvaný aby zadal počet kusov pre danú pozíciu. V našom prípade uvedieme "1". Následne sa nám zobrazia dve pozície, pre každú skrutku jedna. Obr. 4

 

 

 

 

 

 

 

Tento príklad poukazuje na dve vylepšenia z množstva dalších vylepšení vo výkresovom móde Wildfire 2.0, ktoré pomáhajú konštruktérom a dizajnérom, aby mohli svoju prácu vykonávať rýchlejšie a efektívnejšie.

Copyright © 2004 - 2024 IPM SOLUTIONS, s.r.o. Všetky práva vyhradené.